Компютърен Хардуер

Intel иска да модернизира ЦОД с нови сървърни чипове XEON

Владимир Владков

Intel е проектирала най-новите си сървърни чипове така, че да предоставят „градивните блокчета“ за модернизиране на „наследените центрове за обработка на данни (ЦОД)“, осигурявайки повече изчислителни ядра, по-голяма пропусквателна способност и функции за пестене на енергия.

Чиповете Xeon E5-2600 v3 са най-бързите сървърни чипове на компанията в момента, каза Даян Браянт, старши вицепрезидент и генерален директор на групата Data Center на Intel, по време на конференцията IDF в Сан Франциско.

Даян Браянт, старши вицепрезидент и генерален директор на групата Data Center на IntelЧиповете са базирани на микроархитектурата Haswell и ще заменят чиповете Xeon E5-2600 v2 (с кодово име Romley), каквито са над 80% от доставените от Intel сървърни процесори през последното фискално тримесечие.

Сървърите ще осигуряват по-бърза работа, а ще потребяват по-малко енергия благодарение на редица подобрения в централния процесор, съхранението, паметта и комуникационните функции, каза още Браянт.

Сървърите ще комуникират по-бързо, което може да помогне за повишаване на производителността на центровете за данни, смята тя. Сървърните чипове са първите, поддържащи по-бързата памет DDR4 и 40GB Ethernet.

Целта е да се модернизира и автоматизира пускането в експлоатация на центровете за данни.

Съчетавайки мрежови технологии и технологии за съхранение, доставчиците на сървъри стимулират потребителите да изберат Intel пред конкурентите, сред които може да има компании, сглобяващи продукти, базирани на ARM, каза Патрик Муурхед, главен анализатор в Moor Insights and Strategy, който също беше на събитието. ARM, традиционно силна при мобилните устройства, лицензира своята технология за чипове на външни производители.

AppliedMicro, Advanced Micro Devices и други компании, които правят ARM сървърни продукти, съчетават сървърните процесори с мрежови контролери и контролери за дискови системи в SoC чипове.

„Intel взе нещо добро и го позиционира още по-добре, каза Муурхед за новия сървърен чип. - Големите технологични предизвикателства бяха допълнителните ядра и DDR4. Всичко друго се въртеше около пакетирането в един чип.“ Това е още една стъпка в опитите на Intel да доминира в ЦОД, като оказва силен натиск върху конкурентите при чиповете, системите за съхранение и мрежи, добавя още Муурхед.

Hewlett-Packard, Dell, Lenovo, IBM, Huawei и други компании ще обявят сървъри, базирани на новите чипове на Intel.

Чиповете Xeon E5-2600 v3 (с кодово име Grantley), са с 3 пъти по-висока производителност от миналогодишните чипове E5-2600 v2 Romley. Най-бързите чипове имат до 18 ядра, докато при Romley максимумът беше 12 ядра. Освен това новите чипове ще имат до 45MB кеш памет, което също представлява 50% увеличение.

Подобренията при паметта, мрежите и съхранението помагат за увеличаване на скоростта на пренос на данни както в чипа, така между сървърите в мрежа. Браянт каза, че производителността на инсталациите на Cloudera Hadoop (софтуер с отворен код за съхранение и обработка на данни), може да се удвои.

С оперативна тактова честота от 3,7GHz чиповете Xeon E5-2600 v3 chips са първите, които поддържат DDR4 паметта, която е наследник на по-старата DDR3. Паметтта DDR4 предоставя 40% увеличение на пропусквателната способност, 35% намаление на енергийното потребление и по-голяма надеждност, изразяваща се в по-малко грешки при данните в сравнение с DDR3.

Новите сървърни чипове повишават пропусквателната способност 6 пъти, сваляйки наполовина времезакъсненията. Grantley поддържа 40GB Ethernet, като по този начин намалява задръстванията в мрежовите комуникации на ЦОД. Те предлагат и вградена поддръжка на протокола NVMe, чрез който твърдотелни дискове SSD могат да бъдат монтирани в по-бързите слотове PCI-Express. Сървърите ще могат да включват SSD дискове с капацитет 2TB.

Освен това сървърите ще бъдат по-лесни за управление и за охлаждане, добави Браянт. Платформите ще има нови функции за следене на въздушния поток и температурите. Системните администратори ще бъдат улеснени при следенето на използваната част от CPU, паметта и входно/изходните портове. Сървърите ще ги снабдяват и с телеметрични данни.

Intel доставя 32 варианта на чиповете Xeon E5-2600 v3, както и още 20 на специални клиенти, при които те ще обслужват специални приложения. Цените на процесорите не бяха обявени веднага.

IDG News Service, Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X