Компютърен Хардуер

Intel предвижда 14nm Broadwell за безвентилаторни лаптопи

Владимир Владков

Intel официално обяви своята 14-нанометрова производствена технология, способност, която според компанията ще възвести новата ера на безвентилаторните ултрабуци и таблети.

14 nm технология на Intel ще бъде позната под името поколението Broadwell, производствена технология, която очертава ново поколение продукти за таблети до чипове, захранващи сървъри. В рамките на пазара на ноутбуци и таблети тези продукти ще са познати като Core M.

Очаква се Intel да престави по-официално продуктите Core M и поколението Broadwell на изложението IFA през септември. Говорителка на Intel каза, че Core M ще бъдат доставени преди края на 2014 г., като системите ще бъдат по рафтовете до края на 2014 г. Чиповете Broadwell за настолни компютри, ползващи марковото име Core, ще последват скоро след това, каза още тя.

Тъй като поколението Broadwell представлява подобрения на производствения процес, а не нова схема на чипа, продажбеният фактор е значително по-ниската консумация. (Свиването на производствения процес позволява на Intel или да повиши производителността, като запази енергийното потребление, или да свие консумацията, запазвайки производителността. За ноутбуците Intel предпочита последното).

Това означава, че ноутбуци и таблети, ползващи новите чипове Broadwell, ще предложи същата производителност като сегашните чипове Haswell (днешните Core процесори), но с по-малка батерия те ще работят също толкова време. В реалния свят това означава „радикално различен“ форм фактор. Таблети с дебелина 8 мм или по-тънки, казва Стивън Джордан, главен архитект на Broadwell, директор на нейната система в един чип (SoC). Intel вече показа еди от тези прототипни таблети, познат като Llama Mountain.

Джордан каза още, че таблети с чипове Broadwell като Core M ще потребяват 3 до 5 вата. Малкото енергопотребление и тънкият дизайн може да означават премахване на едно от досадните неща в компютрите: свистящият вентилатор.

„Това би осигурило на Intel Core вграждане в безвентилаторни системи“, каза Рейни Боркър, вицепрезидент на инженерната платформена група.

Това не означава, че всички системи Broadwell ще се справят без вентилатори. Но OEM производителите ще имат възможността да проектират ултратънки таблети, които могат да премахнат вентилатори, първото реално предимство от процесорната платформа Core. „Поставянето на процесора зад стъклото е много по-трудно, отколкото поставянето в основата на ултрабук или ноутбук“, казва Карън Регис, мобилен маркетинг мениджър в Intel, каза още той.

Шефове на Intel казват, че е постигнато скромно 5% подобрение спрямо Haswell в инструкциите на такт, което Broadwell ще постигне. В графиката обаче Broadwell ще бъде значително по-добър, с 20% повече изчислителна мощ и 50% по-добро моделиране от Haswell, плюс двойна производителност на видео чипа. Чиповете Broadwell като Core M ще поддържат Direct X 11.2, 4K и UHD резолюции.

В резултат потребители ще имат шанс да направят огромен скок от лаптопа, който са купили преди 4 г. към чип с Broadwell, казва Боб О'Донъл от TECHnalysis Research. Според проучване сред 2500 купувачи в САЩ, Великобритания, Китай и Бразилия, потребителите се интересуват първо от големи смартфони и след това от традиционен ноутбук.

„Има огромни промени на тези пазари, казва О'Донъл. - Ето защо не смятам, че Microsoft направи правилен избор, наричайки Surface таблет. Това е еволюция на PC. Това е проблем, това е следващото голямо нещо – невероятно тънък дизайн.“

Broadwell оптимизиран за нискоенергийно потребление

С Broadwell проектантският екип на Intel започна с целта процесорът Core да работи в безвентилаторни таблети. „Това бе отправната точка, това бе визията, от която тръгна екипът“, каза Боркър.

За да постигне тази цел, Broadwell съчетава редица подобрения: от оптимизацията на14nm процес и подобренията в пакетирането на чипа до много по-агресивното управление на захранването или бързото изключване на части от чипа, които не се ползват. В края на краищата Intel се опитва да намали потреблението на тези чипове, които работят в определен период възможно най-агресивно.

По принцип 14-nm процес на Intel намалява енергопотреблението с 25% в сравнение с 22nm технология, ползвана в Haswell, казват шефове на Intel. Според Марк Бор, старши съветник на производствената група на Intel, 14nm процес постига повече от два пъти по-добро подобрение в производителността на ват срещу 22nm технология, ползвана от Haswell. Intel добави второ поколение Fully Integrated Voltage Regulator (FIVR), предоставяща по-добра ефективност при ниски напрежения.

Intel свива и самия процесорен пакет с повече от 50% по осите X и Y, както и допълнителни 30% във височина, каза Джордан. Сега пакетът става 30 мм на 16,5 мм с дебелина 1,04 мм.

Подобрения има и в технологията на Intel turbo boost, която овърклоква чипа на кратки импулси за по-бързо изпълнение на задачи и след това влиза в нискоенергиен режим. И докато режимът PL2 на Haswell позволява системата да работи за няколко секунди с голямо харчене на енергия, то режимът PL3 на практика вдига още повече производителността, но само за няколко милисекунди. Джордан каза още, че Intel е свършила доста работа по преработката на I/O функциите, като памет и графика, за да помогне за намаляване на захранването в самите процесори Core M.

Системите Broadwell се справят по-добре и при изпращането на информация напред назад между системните компоненти, процесора, графиката, системният вентилатор, WiFi чипа, паметта, зареждането на батерията и др. Идеята е по-добро управление на цялата система и максимално удължаване живота на батерията.

Intel ще произвежда чиповете Broadwell в две фабрики с 14nm поточни линии в Орегон и Аризона, а трета в Ирландия ще се включи в производството през 2015 г.

PC World, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X