Компютърен Хардуер

Acer Chromebook 13 поддържа 4K графика

Владимир Владков

Acer е подсилил графиката в своя най-нов Chromebook 13, 13,3-инчов лаптоп, чийто процесор е способен да реднва 4K видео.

Chromebook 13 разполага с процес Tegra K1 на Nvidia със 192 графични ядра. Лаптопът е един от първите с чипа K1, който може да рендва видео с резолюция 3840 x 2160 пиксела, 4 пъти по-висока резолюция от стандартната HD.

Самият лаптоп обаче няма 4K дисплей, но може да се свърже към 4K телевизор през HDMI порт.

Два модела на лаптопа ще бъдат пуснати в продажба – единният с екран full HD (1920 x 1080), a вторият ще е с дисплей 720p (1366 x 768). Цената на лаптопите започва от $279, а доставките им са предвидени за септември. Първоначално те ще стигнат до пазарите в САЩ, а по-късно в Европа и Южна Африка.

Животът на батерията варира от 11,5 часа с full HD екран до 13 часа с екран 720p. Лаптопът тежи 1,5 кг. Паметта за съхранение е до 32GB, има безжичен Wi-Fi модул за мрежи 802.11ac, два порта USB 3.0 и до 4GB DRAM.

Chromebooks, които работят с операционната система на Google Chrome OS, са евтини лаптопи за хора, които извършват повечето си компютърни задачи онлайн. Повечето приложения се нуждаят от безжична свързаност, макар че вече се предлагат и доста офлайн функции.

Графичните способности, предоставяни от процесора K1, типично можете да откриете в пълнофункционални лаптопи. Чипът изглежда твърде мощен за Acer Chromebook 13, който разчита на уеб пространството за съдържание и има ограничена памет за съхранение. Но 4K видеото, което днес идва от Youtube и Netflix в ограничен обем, скоро може да бъде допълнено от подобни услуги и от други уеб сайтове.

По някои свои функции лаптопът на Acer прилича на Samsung Chromebook 2 13.3, който има подобен дисплей и 8-ядрен процесор Exynos. И двата има процесори, базирани на схемата ARM Cortex-A15. Но лаптопът на Samsung е по-скъп, стартовата му цена е $399.

Chromebook става голям бизнес за Acer и той расте много бързо, тъй като производителят на Windows PC-та започна да губи пазарен дял след сриването на сегмента нетбуци в края на 2010 и началото на 2011 г., причинено отчасти от популярността на iPad. Компанията се концентрира върху производителността на Chromebook, тъй като уеб базираното видео и приложения изискват повече системни ресурси.

Съвсем наскоро Acer пусна Chromebook C720 с процесор Intel Core i3, който има 11,6-инчов екран и е може би най-бързият лаптоп Chromebook днес. Той обаче не разполага с графичните способности на Chromebook 13.

Chromebook моделите държат 35% от всички продадени в САЩ търговски лаптопи към средата на юли, като продажбите им растата с 250% в сравнение със същия период на миналата година, показват данни на NPD. За сравнение Chromebook държат около 6% от продажбите на масовите лаптопи за периода.

Chromebook лаптопи се продават също от Dell, Hewlett-Packard, Lenovo, Toshiba и др. В края на тази година се очаква на пазара да излязат и други нови модели Chromebook.

IDG News Service, Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X