Компютърен Хардуер

Възход на панорамните камери за видеонаблюдение

Computer World

Със 7% е нараснал световният пазар на оборудване за видеонаблюдение през миналата 2013 г., отчитат анализаторите от IHS. В проучванията на компанията се отбелязва също ускоряване на темпа на преминаване от аналогова към мрежова техника, като приходите от мрежови решения са по-високи и в четирите основни региона (EMEA, Америка, Китай, Азия). Общите приходи в сектора се очаква да достигнат $15 млрд. през настоящата година, а през миналата са били $13,5 млрд.

За 2014 и 2015 г. анализаторите предвиждат преминаването към по-модерни решения да продължава да бъде бурно, като леко забавяне се очаква едва през 2016 г. През следващите две години голяма част от големите производители на оборудване ще продължават да се фокусират върху мрежови продукти за сметка на аналоговото си портфолио.

През 2013 г. пазарът на мрежови камери е бил много по голям по отношение на приходите, отколкото този на аналоговите продукти. Въпреки това очакванията са мрежовите устройства да надминат аналоговите едва след няколко години.

От компанията предвиждат увеличено търсене на камери с 4 мегапикселова резолюция и по-голяма. Причина за това е увеличаващата се популярност на 180/360-градусовите решения, както и на 4K устройствата.

Според IHS, една от основните характеристики на пазара на решения за видеонаблюдение е неговата фрагментираност. Петнадесетте най-големи доставчици на такива продукти държат едва половината от пазара за 2013 г.

Съхранение на видеото

Измененията в законодателствата значително влияят върху пазара на корпоративните решения за съхранение на данни, като една от причините за това е именно видеото. В Германия например максималното време за съхраняване на заснетото с цел видеонаблюдение е увеличено от от 24 на 48 часа, което означава удвояване на изискванията по отношение на обема съхранявана информация. В един от щатите на Индия, Андхра Прадеш, на всички места, където се очаква събиране на 100 или повече души, се изисква инсталиране на система за видеонаблюдение. И двата примера са част от тенденция, която ще продължава да стимулира търсенето на решения за съхранение, вървящи в комплект със съвременната техника за видеонаблюдение.

Според някои от големите компании на пазара, цитирани от IHS, крайните потребители все повече ценят информацията, заснета от камерите за видеонаблюдение. Това е така, тъй като все по-често тези системи се използват за бизнес разузнаване, както и за доказателства при съдебни дела. И в двата случая инвестициите в съхраняване на видеоматериали за дълги периоди от време (и с високо качество) в крайна сметка води до възвръщаемост на инвестициите.

NAS решенията се очаква все повече да се конкурират със SAN (Storage area network) системите. Технологичните развития при първите ги прави достатъчно производителни, като освен това NAS решенията са по-евтини за инсталиране и поддръжка в сравнение със SAN. Тъй като цената често се оказва един от определящите фактори при закупуването на продукти за видеонаблюдение, от IHS очакват силен ръст при NAS продуктите през следващите 3 г.

Тенденции и очаквания

Прочетете още: Основни тенденции при видеоблюдението

Над 12 на сто ръст на пазара на продуктите за видеонаблюдение ще има през 2014 г. Най-голяма се очаква да е динамиката при фиксираните куполни камери, както и при панорамните (180 – 360 градуса) решения. По отношение на вертикалите сегменти най-голямо търсене се очаква в областта на градското видеонаблюдение, както и в сектори като комунални услуги и енергетика.

Според IHS, цените на термо камерите са паднали значително, което ги е направило по-достъпни за по-голяма клиентска база. Очаква се този процес да продължи и занапред дори с по-голяма сила. Най-големият спад при цените на видео продуктите през следващите няколко години ще е в сегмента на т.нар. неохлаждаеми инфрачервени камери. Всичко това в комбинация с увеличената конкуренция, новите продукти и новите пазари кара анализаторите от IHS да заключат, че 2014 ще е годината, в която термокамерите ще направят сериозен пробив.

Големият победител при камерите се очертават панорамните мрежови продукти, чиито продажби се очаква да нараснат с впечатляващите 60%. Този ръст ще е подпомаган от увеличения пазарен дял в сектори като търговия на дребно, игрални зали, летища и други вертикални пазари, където наблюдението на голяма площ е от ключово значение.

С развитието на стандартите и продуктите технологията Power over Ethernet (PoE) се превръща във все по-интересна възможност. Продължаващата миграция към мрежови решения за видеонаблюдение предизвиква, от своя страна, по-силно фокусиране върху поддръжката на мрежовата инфраструктура и захранването е критичен елемент в тази насока. IHS очаква в бъдеше производителите да разширяват и да развиват допълнително своите портфейли от предложения за нисковолтови камери, съвместими със стандарта PoE+. По-голямото пазарно търсене ще бъде стимулирано и от технологии, помагащи за преодоляване на ограниченията за разстояние на технологиите Ethernet и PoE, които са сред основните задръжки при възприемането на такива решения.

Видео анализът е друга област, в която от анализаторската компания очакват развитие. Подобни базови функционалности отдавна се вграждат и се предлагат като безплатни функционалности. Според IHS, разглеждайки въпроса дали има пазар за видео анализ и дали тази функция ще се предлага в комплект с решенията за видеонаблюдение, е ясно, че няма как потребителите да бъдат карани да плащат за базови функции. От друга страна обаче, през настоящата година се очаква търсене на приложения, предлагащи разширени възможности за анализ.

Звукът е друга сфера, която също заслужава внимание. През 2013 г. 7 от всеки 10 мрежови камери са предлагали някакви аудио възможности, едно- или двупосочни, въпреки че те рядко се оказват използвани. Все пак тези функционалности продължават да увеличават проникването си, най-вече поради повишаване на възможностите на системите, например локализиране източници на шумове.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X