Компютърен Хардуер

Intel навлиза още повече в софтуера с нов сървърен KVM

Владимир Владков

Intel пусна нов инструмент за отдалечено управление на сървъри на няколко хардуерни производители, макар че трябва да внимава да не засегне някои партньори, правейки повече пари от софтуер.

Intel Virtual KVM Gateway е софтуерна конзола, която помага на операторите да отстранят отдалечено повреда в сървър и друг хардуерен проблем, помагайки им да проверят BIOS конфигурациите, да анализират сървърните логове и в някои случаи да рестартират системите.

Intel пусна Virtual KVM Gateway като развоен пакет SDK (software development kit) миналата година, давайки възможност на партньори като Schneider Electric и японската Niscom да го включат в своите пакети DCIM (софтуерно за инфраструктурно управление на центрове за данни. Тази седмица тя започна да продава софтуера като самостоятелен продукт на своя уеб сайт, като цената му е $99 на сървър, заяви Джеф Клаус, генерален директор на групата „Решения за ЦОД" в Intel. Има и възможност за 30-дневен безплатен пробен период.

Инструментите KVM (за клавиатура, видео и монитори) обикновено са хардуерни превключватели, които се свързват директно към сървърите. Този подход създава допълнително окабеляване в центровете за данни, както и още хардуер за управление.

Така че пазарът се насочва към виртуални KVM, или инструменти, които предоставят отдалечено управление чрез влизане директно в сървърния фърмуер, вместо да се преминава през превключвал, казва Клаус.

Повечето сървърни производители предлагат свои собствени KVM инструменти, така че може да се наложи операторите да превключват между различните конзоли. Едно голямо предимство на KVM модела на Intel е, че тий може да се ползва за управление на хардуер на различни производители от един екран, казва Клаус.


Intel навлиза още повече в софтуера с нов сървърен KVM

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Virtual KVM на Intel помага на операторите да получат достъп до 50 сървъра едновременно, което улеснява сравняването на данни от група сървъри. Освен това те могат да получат достъп до мрежа и система за съхранение, както и до всяко друго оборудване със стандартен порт IPMI (Intelligent Platform Management Interface),

Инструментът предоставя и „in-band", и „out-of-band" (OOB) достъп до сървъри, макар че OOB може да е предизвикателство в някои случаи. OOB достъпът включва заобикаляне на сървърната ОС и комуникация директно в базовия управляващ контролер, което дава възможност за достъп до сървъри, дори те да са офлайн.

Сървърните производители обаче събират допълнителна такса за осигуряване на OOB достъп до техните системи, а водещите доставчици като HP, Dell и IBM го продават само в пакет, който включва техен собствен KVM. Така че потребителите, които искат да се възползват от Intel KVM, ще трябва да платят още, ако им трябва OOB достъп.

Клаус отбелязва, че ОЕМ производители като Fujitsu и Lenovo предлагат OOB достъпа като „опция а ла карт", като за целта искат малка допълнителна такса. Но не всички потребители на водещите OEM производители купуват корпоративни инструменти за сървърно управление, каза още той.

Intel иска да продава повече продукти за управление на ЦОД, но ще трябва да внимава да не се скара с партньори като Schneider, които лицензират свои технологии. Intel все пак е сложила цена на своя Virtual KVM Gateway, така че не подрива предложенията на партньорите си, смята Клаус. „Все пак ситуацията е деликатна, не отричам", добави той.

Intel може да се изправи пред подобни проблеми и в други области, не само при KVM. Тя продава около 95% от всички процесори за сървъри x86, което й осигурява достъп до разнообразни инструментални данни, включително термични и енергийно потребление. Тя лицензира достъп до тези данни на други компании, които правят инструменти за управление на центрове за данни, особени такива, които се ползват за управление на енергийното потребление.

„Смятаме, че сме в най-добрата позиция, тъй като сме производител на хардуера, да сме свързващото звено над целия този хардуер, да предоставяме тези инструментални данни", каза Клаус.

Решение на Intel е дали да продължи да осребрява термо данните и тези за захранването предимно чрез трети страни, или да ги ползва за разработка на още софтуерни продукти. Отговорът ще зависи от това как вървят продажбите на тези инструменти през трети страни.

„В момента се фокусираме предимно върху партньорите по отношение на захранването и топлоотделянето, само пробваме директната продажба на виртуалния KVM."

Предстои да видим как ще се развие тази стратегия.

IDG News Service, Сан Франциско

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X