Компютърен Хардуер

AMD атакува таблетите с нов 2-ватов чип

Владимир Владков

Advanced Micro Devices ще пусне нов таблетен чип с кодово име Mullins, който харчи два пъти по-малко енергия от предшественика си – чипа Temash, като така компанията се опитва да се конкурира с Intel.

Чипът Mullins ще има два до 4 CPU ядра с кодово име Puma и ще изразходва около 2 вата при някои сценарий на употреба. Варианти на чипа, базирана на архитектура x86, ще бъдат ползвани и в маломощни лаптопи, добавят от AMD. В таблетите той ще се появи през първата половина на 2014 г.

„Това ще бъде много вълнуващ продукт за нас през 2014 г., каза главният технологичен директор на AMD Марк Пейпърмастър по време на речта си на AMD Developer Summit в Сан Хосе.

Чипът Mullins ще предоставя 139% по-добра производителност на ват в сравнение със съществуващия таблетен чип Temash, добавят от AMD.

Чиповете Temash, чийто доставки започнаха в началото на тази година, не успяха да направят пробив, появявайки се само в няколко таблета и нискоенергийни компютри. Чиповете Temash харчат 3 до 4 вата при специфични начини на употреба.

Таблетният чип ще има и графични ядра, базирани на технологията Radeon на AMD, както и процесор за сигурност, базира на CPU ядрото на ARM Cortex-A5.

AMD обяви и нов чип за лаптопи с кодово име Beema, който ще изразходва 10 до 25 вата. Той ще има до 4 CPU ядра Puma, процесор за сигурност и вградени графични ядра.

Новите чипове ще бъдат произведени по 28-нанометров процес, а продуктите ще се появят през първата половина на 2014 г. Повече подробност за процесорите ще бъдат представени на международното изложение CES през януари, каза Пейпърмастър.

Новите чипове ще бъдат ключови за оцеляването на AMD на таблетния и PC пазара. През третото тримесечие на тази година AMD загуби пазарен дял спрямо Intel, опитвайки се да разшири бизнеса си на пазари извън PC-ата, например геймърските конзоли.

Пазарният дял на AMD при x86 PC процесорите бе 15,8% през третото тримесечие, спадайки 16,1% за същия период на 2012 г., по данни на Mercury Research. Пазарният дял на Intel се е увеличил от 83,3 на 83,8%.

Повечето таблети и смартфони днес обаче разчитат на процесори на ARM, а x86 има много слабо присъствие на този бързоразвиващ се пазар. Но дори на малкия x86 таблетен пазар AMD изостава от Intel, чийто чипове Atom с кодово име Bay Trail бяха вградени в таблети на компании като Asustek, Dell, Hewlett-Packard и Toshiba.

Нискоенергийните чипове на AMD са проектирани и за нискоенергийни лаптопи и таблети, но не са настроени специално за таблетите, смята Дийн МакКарън, главен анализатор в Mercury Research.

Intel планира да пусне нови таблетни чипове, направени по 14-нанометров производствен процес, които могат да предоставят по-добра производителност и енергийна ефективност от 28-nm чип Mullins на AMD, добавя той.

IDG News Service, Ню Йорк

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X