Компютърен Хардуер

Officejet ProX – завръщането на мастилено-струйните принтери

Computer World

Александър Главчев

На фона на хегемонията от лазерни машини на пазара, шумното представяне на нов мастилено-струен принер, при това за бизнес цели, няма как да не накара хората да наострят уши. Чувайки мастилено-струйни принтери, всеки си задава въпроса защо на някой би му хрумнало да се занимава с остаряла технология, предизвикваща асоциации със скъп консуматив, неподходяща за офиси и изискваща специални хартии. Традиционно лазерната технология се приема за по-добрата такава, спрямо мастилото по почти всички показатели, започвайки от качеството на отпечатъка, неговата устойчивост и стигайки до цената, която потребителят заплаща за всяка принтирана страница. Дори нещо повече – според анализатори навлизането на лазерната технология на даден пазар може да се счита за белег за неговата зрялост.

Всичките споменати негативи обаче са по-скоро предразсъдъци. Това стана ясно по време на уебкаст, организиран от OfficeMarket - компания, специализирана в предлагането на офис оборудване и консумативи, технологичната организация Хюлет-Пакард (HP) България и технологичния сайт IDG.BG. Целта на уебкаста, който се състоя на 23 октомври, бе представянето и популяризирането на новата серия мастилено-струйни принтери Officejet ProX, с който HP се надяват да предизвикат революция в сегмента на машините, ориентирани към малки и средни по размер офиси.

По думите на Асен Георгиев, мениджър “Продажби на офис техника” в OfficeMarket, нещото, което разграничава новия продукт на HP от традиционните мастилено-струйни принтери, е липсата на печатаща глава, поне в традиционния смисъл, предполагащ наличие на традиционна подвижна мастилница, отпечатваща изображението ред по ред. Вместо това американската компания представя технологията PageWide, при която единственото нещо, което се движи в принтера, е листът хартия. Над него са разположени около 40 хил. дюзи, които отпечатват изображението.

Новата технология води след себе си няколко преимущества, които й осигуряват предимство пред съпоставими лазерни машини от същия клас, обясни Георги Филипов, мениджър “Решения за печат” в HP България. Благодарение на впечатляващия си брой дюзите могат да изземват функциите на някой свой съсед, ако последният излезе от строя, без това да влияе на качеството на изображението.

Един от основните плюсове на новата серия Officejet ProX е фактът, че единственият консуматив, който клиентът трябва да закупува, е мастилото. “Няма барабан и печки като при лазерните принтери”, посочи още Георгиев. Липсата на такива износващи се части намалява цената на притежаване на машината.

Мастилото също не е традиционно, при което цветът е разтворен в течност с всички следващи от това негативи, като попиването му в листа, напояването на хартията и опасността от размазване на изображението веднага след отпечатване. При новите машини образът се формира от частици, които се изстрелват от дюзите и остават по повърхността на листа, подобно на лазерната технология. Т.е. няма попиване в хартията, което означава, че изображенията са по-качествени и по-устойчиви.

От HP са уверени в успеха на технологията си. По думите на Филипов, главата на машините е с доживотна гаранция, като в случай на проблем се заменя цялата машина – няма разглобяване и опасност от разсипване на тонери. Той определи Officejet ProX като “идеални за малък офис”.

Новата серия принтери работи с универсален драйвър, който позволява тяхното интегриране във всякаква среда. От гледна точка на управлението им, Officejet ProX машините не се различават от лазерните си конкуренти.

Различните модели предлагат скорост на печатане до 50 листа в минута и екстри като управление чрез чувствителни на допир екрани и фронтално разположени USB портове.

Не на последно място, липсата на енергоемки печки в машините означава, че те изразходват доста по-малко енергия – едва 70W в работен режим, което е около 5 пъти по малко от един лазерен принтер.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X