Компютърен Хардуер

Таблети с Bay Trail и Windows 8.1 излизат по магазините следващата седмица

Владимир Владков

С пускането на Windows 8.1 следващата седмица ще се появят и нови таблети с най-новия Atom чип на Intel, познат под кодовото име Bay Trail. Таблетите със стартови цени от $299 до $350, включват моделите Dell Venue 8 Pro, Toshiba Encore, Asustek Transformer Book T100 и HP Omni. През следващите месеци ще излязат и нови модели.

Таблетите са предназначени за уеб сърфиране и ползване на мултимедийни файлове, точно както и iPad, като предлагат над 8 часа живот на батерията и размер на екрана поне 8 инча. Сред допълнителните аксесоари са клавиатури, превръщащи таблетите в лаптопи, като те ще могат да работят със съществуващите приложения за Windows 7 и 8.

Новите таблети с Windows 8.1 са по-леки и по-тънки от предишните модели с Windows 8, чиято продажба започна в края на миналата година. Алтернатива на таблетите с Bay Trail ще е Microsoft Surface 2, чийто процесор ARM ще бъде със сравнима издръжливост на батерията.

Таблетите с Bay Trail не трябва да се сравняват с по-скъпите модели като Surface Pro 2, които се разглеждат като PC замяна и работят с четвъртото поколение Core процесори на Intel с кодово име Haswell. Тези процесори са по-бързи, но харчат повече енергия. При старта таблетите с Bay Trail ще имат процесори с до 4 ядра и 32-битова версия на Windows 8.1. Софтуерни проблеми забавиха незабавното пускане на 64-битови Windows 8.1 Bay Trail таблети, като те трябва да се появят в началото на следващата година.

Toshiba Encore

Това бе първият таблет, обявен с Windows 8.1 и Bay Trail. Има 8-инчов екран, тежи 479 грама и е с дебелина 10,68 мм. Резолюцията на дисплея е 1280 x 800 пиксела, компанията каза, че таблетът е много добър за Skype видеоконференции с двуредовите си микрофони.

Таблетът има 8-мегапикселова задна камери и 2 Mpx предна камера. Другите функции включват Micro USB 2.0, слотове Micro HDMI и MicroSD. Таблетът ще се продава с Office Home и Student 2013.

Цената на Encore започва от $329,99 с 32GB памет, ще се продава от ноември през уеб сайта на Toshiba и редица търговски вериги в САЩ.

Dell Venue 8 Pro

Това е още един 8-инчов таблет, с резолюция на екрана 1280 x 800 и дебелина около 9 мм. Dell твърди, че устройството тежи 395 грама. Цената му започва от $299,99 с 32GB памет, но камерите му са малко „по-слаби" от тези на модела на Toshiba. Venue има 1,2-мегапикселова предна и 5-мегапикселова задна камера, порт Micro USB 2.0 и слот MicroSD за допълнителни карти памет.

 


Таблети с Bay Trail и Windows 8.1 излизат по магазините следващата седмица

© Владимир Владков, Computerworld.bg

 

Табелтът има уникална функция – LTE чип, съвместим с мрежите в САЩ, както и 3G чип за другите страни. Dell очаква доставките на таблета да започнат през ноември, като ще продава отделно и клавиатура, калъф и писалка.

Asus Transformer Book T100

В сравнение с други таблети с Bay Trail, моделът Transformer Book T100 на Asus е по-голям с 10,1-инчов екран и тегло от 544 грама. Asus твърди, че таблетът предлага 11 часа живот на батерията, което му дава предимства спрямо конкурентите с 8-инчови дисплеи и по-малки батерии. T100 ще бъде продаван като таблет, но ще е предлага и с разделяща се клавиатура за работа във вид на лаптоп. В този вариант T100 тежи 1,08 кг. Цената на модела с 32 GB памет е $349, а с 64 GB памет - $399.

 

Дисплеят на екрана е с резолюция 1366 x 768, таблетът има слот MicroSD и порт Micro USB 2.0. Допълнителната клавиатура има порт USB 3.0. Според Amazon.com, доставките на таблета започват от 18 октомври.

Hewlett-Packard Omni


Таблети с Bay Trail и Windows 8.1 излизат по магазините следващата седмица

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Списъкът с таблети Bay Trail се допълва от модела Omni на HP, който има 10,1-инчов екран, който има резолюция 1920 на 1200. Засега това е най-добрата резолюция сред таблетите с Bay Trail. HP твърди, че животът на батерията е 9 часа. Компанията предлага и аксесоари като зареждаща докинг станция и Bluetooth клавиатура. Моделът Omni ще е наличен през ноември, но цена не беше обявена. При толкова голям екран с добра резолюция моделът вероятно ще струва над $400.

IDG News Service, Ню Йорк 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X