Компютърен Хардуер

IBM се надява да „захрани" облака и анализите с $1 млрд. инвестиция в Linux

Владимир Владков

IBM ще инвестира $1 млрд. за стимулиране на Linux разработките през следващите 5 г., като се опитва да адаптира големите си машини и сървъри Power за обслужване на облачни приложения и големи данни в разпределени изчислителни среди.

Инвестицията, която се очаква да бъде обявена на конференцията LinuxCon в Ню Орлеанс тази седмица, ще финансира програми за разработка на Linux приложения за сървърите Power на IBM, като парите ще се ползват и за разширяване на облачната услуга, като разработчиците могат да пишат и тестват приложения за Power сървърите преди тяхното разгръщане. Инвестицията ще улеснява развитието на софтуер около новите чипове Power8 на IBM, които ще се вграждат в сървъри от следващата година.

IBM отваря и центъра Power Systems Linux Center във френския град Монпелие, в който разработчиците ще имат достъп до чипа Power и сървърните технологии за развитие и разгръщане на Linux приложения. Компанията вече има подобни центрове в Пекин, Ню Йорк и Остин, Тексас.

Linux е операционна система, която често се избира за облачни внедрявания и Големи данни в центровете за данни, каза Дъг Балидж, генерален директор за Power Systems в IBM.

Инвестицията ще се ползва за Linux разработки от клиенти, разработчици и студенти, макар че IBM не обясни как ще финансите ще стигнат до тях. IBM очаква принос към кода в приложенията подобни на OpenStack, разпределена изчислителна среда, която се справя с обработката на огромен набор от данни през мрежа от сървъри.

Разработеният от IBM хардуер Power е добре познат от Linux базирания суперкомпютър Watson, който надигра хората играчи в телевизионната игра Jeopardy. Чиповете Power традиционно се ползват от ресурсоемки приложения като обработка на финансови транзакции, но IBM смята, че чиповете са достатъчно гъвкави да се справят с облачни изчисления и анализи чрез функции, които бързо събират, управляват и анализират данни.

IBM се надява да привлече повече Linux разработчици, за да остане конкурентна на компании като Hewlett-Packard и Dell, чиито x86 сървъри са масово използвани в облачни среди и за анализи. IBM също прави x86 сървъри, но смята, че Power може да се прехвърли от мейнфрейм машините в сървърите с общо предназначение.

IBM вече инвестира милиони долари в Linux разработки през последното десетилетие. Най-новото съобщение в тази насока последва решението на IBM от миналия месец да отвори архитектурата на своя чип Power да я лицензира на трети страни, които искат да създават сървъри и компоненти, базирани на този процесор. IBM се надява Linux да направи по-атрактивен Power8 за външни страни, които искат да изграждат „не-x86" сървъри.

Първите лицензи за Power са дадени на Google, Nvidia, Mellanox и Tyan, които се присъединиха към нов съюз на разработчици, кръстен OpenPower. IBM се надява да разшири OpenPower като част от инвестицията за $1 милиард. IBM ще продължи да предлага Power сървъри, които следващата година ще получат надграждане до Power8.

Архитектурата на чипа Power8 има нови технологии спрямо своя предшественик Power 7+, а IBM се надява разработчиците да пишат приложения, които да се възползват от новия хардуер. Новите технологии включват протоколът PCI-Express 3.0, споделена памет и нов интерфейс CAPI (Coherence Attach Processor Interface) за външни компоненти, които да общуват с централния процесор и други изчислителни устройства.

Засиленият фокус върху Linux повдига въпроси за бъдещето на AIX, но Балидж каза, че Unix OS ще остане насочена към приложения от по-висок клас. Инвестицията в Linux може да осигури гъвкавостта на съществуващата Power-AIX инфраструктура за справяне с новите облачни и аналитични работни товари, каза Белидж. AIX и Linux вече са крос-съвместими на виртуализационно ниво и на ниво системно управление, така че сървъри с различни операционни системи могат да съжителстват в центъра за данни.

„AIX е твърде важна за нашата клиентска база и като дългосрочна стратегия", добавя Белидж, споделяйки, че компанията е инвестирал милиарди долари в тази операционна система и ще продължава да инвестира.

Споед Ал Гилън, вицепрезидент в IDC за проучванията на пазара на системен софтуер, „Unix пазарът е в безизходица и въпреки че IBM успява да завземе значителен дял от този свиващ се пазар, това все пак е намаляващ бизнес за IBM. В резултат компанията е сметнала, че трябва да пренасочи инвестициите си, така че те да отразят възможностите за ръст при Linux".

Хардуерните производители се фокусират върху преработен софтуер, който да се възползва от мощта, производителността и набора инструкции на специфични чипове. Intel, която е сред големите дарители в Linux, предлага версия на Hadoop на ИТ администратори, които искат мащабируемостта на техните x86 сървърни инфраструктури да отговаря на големите обеми от данни. Oracle преработва своята база данни, облачните и други приложения, така че да работят по-добре със Solaris OS и чипове Sparc.

IDG News Service, Ню Йорк 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X