Компютърен Хардуер

Intel и Google показаха новото поколение Chromebook

Владимир Владков

Intel и Google показаха новото поколение лаптопи Chromebook на Hewlett-Packard, Acer и Toshiba, като те ще са по-бързи и ще харчат по-малко енергия от предшествениците си.

Новите модели Chromebooks ще работят с процесорите Haswell на Intel и ще бъдат по магазините за коледните празници тази година, според Дъг Фишер, вицепрезидент на групата „Софтуер и услуги" в Intel.

Работещи с операционната система Chrome на Google, лаптопите Chromebook ще предлагат с 50 на сто повече живот на батерията и ще са с 15% по-бързи от моделите, продавани в момента, каза Фишер по време на речта си на конференцията Intel Developer Forum.

Asus, Lenovo и Hewlett-Packard предлагат Chromebook модели, базирани на по-старите чипове Celeron на Intel, а Samsung има Chromebook, работещ с процесор ARM.

Chromebook са леки лаптопи за хора, които осъществяват повечето си компютърни дейности в уеб. Новият HP 14 Chromebook има опция за 4G мобилна свързаност и предлага над 9 часа работа на батерии, каза Фишер. За новите модели Chromebook на Acer и Toshiba подробности не бяха обявени.

На сцената на IDF бе показан и настолен компютър Chromebox на Asus с чип Haswell, като той може да се ползва в дома, в киоски или в контактен център", каза Фишер.

Google се опитва да навлезе и при настолните компютри с Chrome OS, каза Сундар Пичай, старши вицепрезидент за Android, Chrome и приложения в Google, по време на речта на Фишер.

„Chrome OS представлява нова форма на компютърна работа", каза Пичай. Chromebook представлява 25% от продажбите в категорията PC под $300, добави той, цитирайки оценки на външни анализатори. „Те са добре представени в образованието. В момента са внедрени в над 5000 училища в САЩ", обяви още Пичай.

Chrome OS е оптимизирана за чиповете на Intel и Intel има над 1000 инженери, работещи за Chrome, за да пуснат тези устройства на пазара, обяви Фишер. „Оптимизираме ядрото на ОС, оптимизираме драйверите и работата при браузване", добави той.

Intel отказа да коментира очакваните цени на базираните на Haswell модели Chromebook. Цените на днешните модели варират в широки граници – цената на Acer Chromebook започва от $199, докато високият клас Chromebook Pixel на Google струва $1299.

IDG News Service, Ню Йорк 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X