Компютърен Хардуер

Sony допълни Alfa и NEX сериите с два нови модела фотоапарати α3000 и NEX-5T

Владимир Владков

Нов фотоапарат със сменяем обектив от серията Алфа, разполагащ с голям сензор APS-C Exmor™ с 20,1 ефективни мегапиксела, интегрирана технология SteadyShot за висококачествени снимки и Full HD AVCHD видео клипове, обяви Sony. Моделът α3000 има Е-байонет (характерен за компактната серия NEX). На него могат да бъдат монтирани 18 сменяеми обективи, даващи огромен избор от възможности за творчески фотографии, обясняват от Sony България.

α3000 предлага по-удобно захващане от нов тип и ясен електронен визьор. Възможността за снимане на Full HD видео предвижда избор на режими за снимане 50i или 25p, подходящи както за бързи действия, така и за плавни кинематографични кадри.

"Големият 20 Mpx сензор повишава чувствителността, като улавя повече светлина и премахва шума в изображенията, твърдят от японския производител. - А това означава правене на ясни снимки и видеоклипове дори в здрач или в тъмни помещения – ситуации, в които малкият сензор на вашия компактен фотоапарат или смартфон твърде често ви разочарова." 25-точковата система за фокусиране е тип „контрастен АФ" с възможност за проследяване.

С помощта на електронен Tru-Finder с богато 100% покритие на полето всеки фотограф може да композира лесно снимките си. Освен това в електронния визьор се показва богат набор от допълнителна информация, включително линии, с които да запазите хоризонта без изкривяване.

Апаратът позволява да добавяте аксесоари чрез Multi Interface Shoe™, например мощната нова светкавица HVL-F43M осигурява съчетана с уникалната система на Sony Quick Shift Bounce за премахване на неприятните сенки професионални светлинни ефекти. В порта може да се постави стерео микрофонът ECM-XYST1M за записване на по-гладък звук и по-ясен диалог. Друг аксесоар за Multi Interface Shoe e инфрачервената видео светкавица HVL-LEIR1, захранвана от батерия, с която да осветявайте партита и затворени помещения.

Огледално-рефлексният апарат предлага и софтуерни подобрения, например Picture Effect предлага палитра от 15 художествени решения като Retro Photo, Miniature и Partial Colour. Автоматичното кадриране на обекти прецизно подбира границите на портрети, близки планове и дори движещи се обекти.

За Е-байонета на α3000 Sony и Carl Zeiss предлагат избор от 18 сменяеми обективи, включително два преобразуващи обектива и портретния обектив SEL50F18. Новият бърз обектив от среден клас Carl Zeiss Vario-TessarT* E 16-70mm F4 ZA OSS (SEL1670Z) е с вградена оптична стабилизация на снимките. „Той е взаимстван от първите по рода си обективи тип G на Sony за фотоапарати с Е-байонет", коментират от SOny. Другият нов модел е E PZ 18-105mm F4 G OSS (SELP18105G) - широкообхватен обектив с оптична стабилизация и гладка, тиха работа. α3000 ще бъде на пазара в Европа от септември 2013 г.

И нов компактен модел със сменяем обектив

Освен в DSLR серията си, Sony обяви новости и при компактните фотоапарати NEX със сменяем обектив (Е-байонет). Моделът NEX-5T се побира перфектно в джоб или чанта. Това е първият такъв модел на Sony с вградена NFC технология, която осигурява удобно безжично свързване с Android смартфони и таблети чрез едно докосване, лесно споделяне и дори дистанционно управление на камерата. "Вграденият Smart Remote Control ви позволява да предизвиквате освобождаване на затвора от вашия смартфон: това е перфектно за групови снимки, когато не искате да останете извън действието", обясняват от Sony.


Sony допълни Alfa и NEX сериите с два нови модела фотоапарати α3000 и NEX-5T

© Владимир Владков, Computerworld.bg

NEX-5T разполага с голям сензор APS-C с 16,1 ефективни мегапиксела, който улавя повече светлина от малкия сензор на обикновените компактни фотоапарати. В резултат получавате изключително детайлни снимки с DSLR качество и Full HD видео с нисък шум на картината при заснемане в сумрак и при различни атмосферни условия, добавят от производителя.

Накланящият се LCD екран, който се завърта до 180 ° за удобен поглед към екрана на фотоапарата, държан на една ръка разстояние, дава възможност за правене на автопортретни снимки, подпомагано и от функията Auto Portrait Framing. В добавка има дигитален нивелир, който „държи" линията на хоризонта.

Опитните фотографи разполагат с множество възможности за фини настройки. Sony вече предлага за сваляне и голям набор от приложения PlayMemories Camera, включително безплатни и платени ефекти и допълнителни функции.

Едно от тях е Lens Compensation, което позволява на опитните потребители да прилагат и запазват фини корекции на изображенията при използването на различни обективи. Регулируемите корекции могат да се прилагат за компенсиране на периферното засенчване, хроматичната аберация и изкривяването на образа.

Интелигентното управление Smart Remote Control вече е обновено до версия 2.0. То дава възможност за управление на автофокуса директно от сензорния екран на свързания смартфон или таблет (необходимо е да бъде инсталирана последната версия на PlayMemories Mobile). По този начин от смартфона си можете да правите корекции на експозицията, блендата, скоростта на затвора, ISO и баланса на бялото. В допълнение MF Assist позволява да проверите фокуса на портретите и макро снимките на вашия телефон или на големия екран на таблета.

Новият компактен фотоапарат със сменяеми обективи NEX-5T на Sony е наличен за предварителни поръчки на www.sony.co.uk и ще бъде на пазара в Европа от септември 2013 г., твърдят от японската компания.

CW/Б 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X