Компютърен Хардуер

Sony добави два нови фотоапарата в професионалната си серия

Владимир Владков

Нова версия на компактния фотоапарат Cyber-shot™ RX1, тип пълноразмерни кадри (35 мм) обяви Sony. Той е предназначен за най-взискателните фотографи, които обаче не искат да носят обемистите огледално рефлексни апарати със сменяеми обективи. Новият модел се казва RX1R, като спрямо оригиналния RX1 в новия „R"" апарат е премахнат оптичният low-pass филтър (OLPF) пред сензора, чиято цел е да намали т.нар. моаре ефект или нежеланите смущения върху цветовете. За да компенсира липсата на филтъра OLPF, функциите на фотоапарата са оптимизирани така, че да поддържат яснота на изображението, без това да рефлектира върху качеството на работата на лещите или сензора.

Представеният през септември 2012 г. компактен модел Cyber-shot™ DSC-RX1 е първият в света компактен фотоапарат с фиксирани лещи с 35 мм кадриране и 24,3-мегапикселов сензор. CMOS сензорът е Exmor®, максималната бленда е 2.0, а фиксираното фокусно разстояние - 35 мм. В режим на снимане „макро" приближението е от 20 до 35 см. ползва се и познатият мощен процесор BIONZ, а покритието на обектива Carl Zeiss е Sonnar T.

Новият вариант RX1R

предоставя по-реалистично изображение на пейзажи или други обекти с висока детайлност. Теглото и размерът са същите както при RX1, а съвместимостта с технологията TRILUMINOS Colour позволява по-богати и по-естествени цветове на възпроизвеждането на кадри и видео клипове на телевизорите на Sony BRAVIA, които разполагат с TRILUMINOS Display. Апаратът дава възможност на любителите на видео клипове да добавят стерео микрофон, така че да улавят музика с по-ясен Full HD звук.

Режимите на снимане са същите като в RX1 - програмиран авторежим (с възможна смяна на програмата), приоритет на блендата, приоритет на скорост на затвора, ръчен режим, запаметен (MR - Memory Recall) 1 / 2 / 3, видео режим, панорамен, избор на сцена и интелигентен авторежим.

Форматът на снимане е или RAW (формат Sony ARW 2.3), или JPEG, но вторият не се препоръчва за професионални снимки. Все пак цената на този фотоапарат от около 6500 лв. не предполага правенето на снимки за Facebook колекцията, заяви фотографът Енчо Найденов, който ползва предишния вариант RX1 на компания DSLR апарат.

Вторият нов апарат RX100 II 

разполага с новия CMOS сензор на Sony Exmor R™, който усъвършенства възможностите на популярния RX100. Той гарантира по-добри изображения при по-слабо осветление, а освен това разполага с Wi-Fi и NFC свързаност, както и с подвижен LCD екран в здрав алуминиев корпус. Новият сензор Exmor R 1.0 осигурява резолюция 20,2 мегапиксела, по-висока чувствителност при слабо осветление. Комбиниран е с обектива Carl Zeiss Vario-Sonnar T с бленда 1.8 и със 7 елемента в 6 групи (4 асферични елемента, включващи AA лещи), който може да снима Full HD видео при всякакви условия.


Sony добави два нови фотоапарата в професионалната си серия

© Владимир Владков, Computerworld.bg

RX100 II е първият фотоапарат на Sony, който разполага с NFC чип за лесна връзка с едно докосване към смартфони и таблети. Функцията One-touch Remote ви позволява дори да контролирате движението на „затвора" директно от смартфона си – идеално за групови снимки, когато не искате да останете извън кадър, обяснява Светослав Драгиев, продуктов мениджър цифрова фототехника в Сони България. Освен това поддръжка на Wi-Fi позволява лесно безжично свързване на фотоапарата и удобно споделяне на снимки или видео.

В този фотоапарат има нови мулти интерфейси (Interface Shoe и Terminal), чрез които фотографите могат да ползват различни – електронен визьор, мощна външна светкавица и стерео микрофон. Чрез Multi Terminal се добавя например дистанционно управление на визьора.

3-инчовият LCD екран може да се накланя нагоре и надолу, позволявайки по-голяма свобода на фотографа, а поддръжката на технологията TRILUMINOS™ Colour позволява по-богато възпроизвеждане на снимките на телевизорите BRAVIA. Чрез контролния пръстен можете да направите избор между петте известни фокусни дължини – 28 мм, 35 мм, 50 мм, 70 мм или 100 мм. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X