Компютърен Хардуер

Две конфигурации с новите чипове Intel Haswell обяви Persy

Computer World

В началото на юни Intel представи четвъртото поколение процесори Intel Core, базирани на новата микроархитектура Haswell. Те предлагат висока производителност и същевременно икономична работа и два пъти по-големи графични възможности на вградения графичен чип спрямо предишното поколение процесори с архитектура Ivy Bridge.

Компютрите, базирани на новите процесори, ще работят по-бързо особено при работа с мултимедия като най-облагодетелствани ще бъдат преносимите устройства — 2-в-1 устройства, които ще комбинират висока производителност с голяма мобилност и ще се възползват от процесорите с много ниска консумация на електроенергия (9-15 W), за да работят над 9 часа на батерия.Новите процесори на Intel вече се използват в компютърните конфигурации на фирма Persy и са достъпни за закупуване. Сред тях са две нови системи. Едната е офис машината с много добра производителност, а другата — високопроизводителна геймърска машина.

 

Офис PC

 

Тази конфигурация е подходяща за всякакъв вид офис дейност и предлага висока производителност, твърдят от Persy. Базирана е на процесор Intel Core от четвърто поколение — i5-4670K. Основната тактовата честота на новия процесор е 3,4 GHz, а кеш-паметта от трето ниво — 6 MB. Процесорните ядра са четири, но тук не се поддържа технологията Hyper-Threading. Технологията Turbo Boost 2.0 за автоматично увеличаване на основната честота обаче е активирана, което позволява постигане на максимална честота от 3,8 GHz. Така ще получите нужната скорост, когато имате нужда от нея, а през останалото време процесорът ще работи по-икономично с по-ниска честота. Общата консумация и на този процесор достига 84 W (TDP).

Той също е „отключен“ за овърклокване, ако използвате дънна платка с подходящ чипсет (Z87). Процесорът на тази система се охлажда със стандартния вентилатор на Intel, включен в комплекта.Вградената в процесора графика е подходяща за всякакви цели — от обикновено сърфиране в Интернет и изпращане на електронна поща до забавление с 3D и HD мултимедийно съдържание без проблеми — и затова тук не е монтирана външна графична карта. Използваната графична карта е Intel HD Graphics 4600 (GT2). Поддържат се различни графични функции и технологии, сред които DirectX 11.1, OpenGL 4.0, OpenCL 1.2, Intel Quick Sync Video за бързо конвертиране на видеофайлове за мобилни плеъри или споделяне онлайн, Intel InTru 3D за плейване на стереоскопични изображения от Blu-ray плеър с резолюция 1080р през HDMI 1.4 интерфейс, Intel Clear Video HD за подобряване на качеството и цветовете на видео с висока резолюция и браузването в Интернет, Intel Advanced Vector Extensions 2.0 (Intel AVX 2.0) за подобряване на производителността на взискателни графични приложения чрез нови инструкции за обработка на изчисления с плаваща запетая (например такива за професионално редактиране на аудио, видео и графични изображения).

Към картата можете да свържете до три различни монитора с висока резолюция.В тази конфигурация е използвана дънна платка на Intel за настолни компютри — DH87MC с чипсет H87. Тя разполага с четири DIMM слота за DDR3-1600/1333 памет (максималният поддържан размер е 32 GB), цокъл LGA1150, DVI-I, HDMI, DisplayPort 1.2, слот PCI Express 3.0 x16, 2 слота PCI Express 2.0 x1, слот PCI Express 2.0 x4, слот слот mini-PCI Express, 3 слота PCI, 10 порта USB 2.0, 4 порта USB 3.0, 6 порта SATA III, 8-канално аудио, гигабитов мрежов порт, оптичен аудиоизход S/PDIF.В офис машината е монтирана оперативна памет с размер 8 GB — 2 x 4 GB DDR3 1600 MHz с марка Kingston, а твърдият диск е с капацитет 500 GB (Western Digital, SATA III, Caviar Black, 7200 об/мин, 64 MB кеш). Кутията на модела е Chieftec DF-01-B, която осигурява голям брой изходи на предния панел, нестандартно разположение на захранващия модул в основата на вътрешността и монтажа му на гумени подложки. Захранването също е на Chieftec и с капацитет 500 W.

Геймърското PC

To e базирано на  процесора на Intel от четвърто поколение Intel Core i7-4770K за основа на тази геймърска машина. Чипът се монтира в съвсем новия сокет LGA1150 и, което е по-важно, не е „заключен“ и позволява овърклокинг. Тази възможност се обозначава с буквата K в името на модела на процесора. Основната тактовата честота на новия процесор е 3,5 GHz, а кеш-паметта от трето ниво — 8 MB. Процесорните ядра са четири, но се поддържа технологията Hyper-Threading, т. е. могат да се обработват едновременно 8 отделни процесорни нишки (ОС „вижда“ осем процесора). Поддържа се и технологията Turbo Boost 2.0 за автоматично увеличаване на основната честота до невероятните 3,9 GHz.

По този начин получавате скорост, когато имате нужда от такава и икономична и енергийно-ефективна работа в останалите случаи. Големият размер на споделената кеш-памет позволява много бърз достъп до данните като се използва динамично и ефективно алокиране на информацията, която се използва от всяко едно от ядрата. Общата консумация на процесора обаче достига 84 W (TDP). В тази конфигурация за охлаждането се грижи отличния охладител Arctic cooling Freezer 7 Pro rev. 2. Процесорът разполага и с вграден контролер на паметта, който поддържа двуканална DDR3, поддържа се Intel XMP (Extreme Memory Profile) за лесно конфигуриране на паметта, AES-NI за подобряване на производителността за криптиране и декриптиране на данни с AES алгиритми, PCI Express 3.0, Intel Wireless Display (Intel WD) за безжично изпращане на видеосъдържание (HD и 3D) към ТВ или проектор и технологията за виртуализация Intel VT-x.

Вградената в процесора графика също е обновена. Използвана е графична карта Intel HD Graphics 4600 (GT2) като същият графичен чип се използва и във всички Core i5 и i7 процесори от четвърто поколение. Тази карта предлага много добра 3D производителност, но в тази машина е монтирана външна (или така наречената дискретна графична карта) за получаване на максимална графична производителност — NVIDIA GeForce GTX660. Картата е изградена по известната архитектура Kepler, разполага с 2 GB SDDR5 собствена графична памет, предлага отлична комбинация от мощност, производителност и достъпност и поддържа технологиите Direct X11, OpenGL 4.3, 3D Vision, 3D Vision Surround, CUDA, PhysX, SLI, TXAA, FXAA, Adaptive VSync, GPU Boost. С нея можете гладко да играете „тежки“ игри съвсем гладко при висока детайлност и резолюция 1080р (например около 45 fps за Crysis 2 и около 110 fps за FarCry 2). Освен това е възможно да инсталирате софтуера Lucidlogix Virtu за превключване между вградената и външната графична карта, тъй като дъното е с чипсет Z87.

Системата разполага с 16 GB оперативна памет — 2 x 8GB DDR3 1600 MHz с марка Kingston, а твърдият диск е с капацитет 500 GB (Western Digital, SATA III, Caviar Black, 7200 об/мин, 64 MB кеш).За да можете да използвате възможностите за овърклокване на процесора обаче трябва задължително да разполагате с дънна платка с чипсет Intel Z87. Нашата геймърска конфигурация е изградена на базата на Asus Z87-PRO, в която са вградени съвременни технологии, осигуряващи бързина, ефективност, мощност и отлична свързаност. Дъното разполага с 4 DIMM слота за DDR3 памет с честота от 1333 до 3000(OC) MHz (поддържа се Intel XMP за лесно конфигуриране и можете да поставите „бърза“ памет), UEFI AMI BIOS, 2 слота PCI Express 3.0 x16, слот PCI Express 2.0 x16, 4 слота PCI Express 2.0 x1, 8 порта SATA III (6 Gbit/s), гигабитов мрежов порт, вградени безжични адаптери (Bluetooth 4.0 и 802.11 a/b/g/n, 2,4 и 5 GHz), 8-канално аудио, 8 порта USB 3.0, 8 порта USB 2.0, комбиниран порт PS/2 за мишка и клавиатура, DVI-D, VGA, HDMI, DisplayPort, оптичен аудиоизход S/PDIF, 6 аудиожака и др.

Целият този хардуер е поместен в компактна кутия на Chieftec от серия BRAVO (BH-01B-B-B), в която можете да монтирате компонентите без инструменти и в която е използвана технология за намаляване на вибрациите. В нея са обособени две зони за охлаждане, има място за втори резервен захранващ блок, а предният панел не пропуска прах.Захранването на системата се осигурява от модул отново на Chieftec с мощност 550 W.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X