Компютърен Хардуер

HP разкри първия си софтуерно-дефиниран сървър

Computer World

Корпорацията Hewlett-Packard (HP) представи първия си софтуерно дефиниран сървър (software-defined server), носещ наименованието HP Moonshot, който може да се справи с предизвикателствата на мобилността, облачните технологии и Big Data (големите данни). Moonshot предоставя значителни подобрения по отношение на енергийни показатели, пространство, разходи и опростеност, твърдят от технологичния гигант. Според официалната информация, той осигурява нова инфраструктура, която води до икономии чрез използване на 89% по-малко енергия, 80% по-малко пространство и е със 77% по-ниска цена, в сравнение с досегашните сървъри. Сървърът ще бъде наличен на пазарите в Европа, Азия и Латинска Америка от следващия месец, уточниха от HP.

Съвременните центрове за данни достигат момента, в който по-нататъшният растеж е невъзможен поради ограниченията на настоящата традиционна инфраструктура. Сървърите HP Moonshot са първата стъпка, която компаниите могат да предприемат, за да се справят с тези ограничения, смятат от компанията.

Преди повече от 20 години, HP представи първия успешен комерсиален UNIX сървър - HP 9000 Series 840, както и първия x86 сървър - HP SystemPro. Около десетилетие по-късно, HP получи един от първите патенти за блейд сървърни архитектури. За последните 16 години компанията продължава да бъде сред лидерите за х86 сървъри.

Новата система HP Moonshot е второ поколение сървър от проекта на Moonshot. Тези сървъри са изградени от чипове, които са по-често срещани в смартфони и таблети, което позволява на сървърите да осигурят намалено енергийно потребление и оптимизирани размери при значително по-ниска цена.

С възможността за инсталиране на до 1800 сървъра в стелажен шкаф (с 26U височина), сървърите HP Moonshot заемат една осма от пространството, необходимо при досегашните сървъри. Това предлага необходимото решение на проблема за нужното физическо пространство на центровете за бази данни. Всяко шаси споделя с останалите всичките традиционни компоненти, като Fabric, HP Integrated Lights-Out (iLo) управление, захранване и охлаждане. Тези споделени компоненти опростяват структурата и намаляват потреблението на енергия и пространство.

Първият сървър HP ProLiant Moonshot е базиран на процесор Intel Atom S1200 и поддържа уеб хостинг натоварвания. Шасито HP Moonshot 1500 е с височина 4,3 U и може да бъде екипирано с до 45 Intel-базирани сървъри, мрежови комутатор и всички необходими компоненти.

Цената на шасито е $61875, като в цената се включват 45 сървъра с процесор Atom и интегриран интегриран комутатор.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X