Компютърен Хардуер

Sony разширява водоустойчивото си портфолио с фотоапарати и слушалки

Владимир Владков

Владимир Владков

Апарати, подходящи за снимане под вода на дълбочина до 10 м, слушалки с вграден музикален плейър, подходящи за любители на плуването и гмуркането, както и специална камера за привърженици на екстремните спортове са част от новите предложения на Sony, разширяващи портфолиото на японския производител от водоустойчиви продукти.

Техните възможности бяха представени на традиционния семинар на Sony България Digischool 2013 заедно с новите модели 3D телевизори от серията HX, поддържащите 4К резолюция BlueRay плейъри, новите огледално-рефлексни фотоапарати и редица други новости. Безспортният хит на презентацията бе 84-инчовият 4К телевизор на Sony KD-84X9005, който заемаше почти една трета от стената в залата със своята дължина от над 2,1 метра. Въпреки че е отскоро на пазара и все още липсва съдържание с 4К резолюция, у нас вече са продадени 4 броя от този супермодерен 3D телевизор, чието тегло е под 90 кг.

Новите фото технологии

CMOS сензорът Exmor R, познат от новите смартфоните на Sony, се среща във все повече компактни фотоапарати Cyber-shot и камери Handycam, като успява да улови детайлни сцени при много слаба осветеност. Технологията на сензора Exmor R осигурява ниско ниво на шумовете дори при неблагоприятни условия на заснемане, включително на детайлни Full HD видеоклипове, каза продуктов мениджър цифрова фототехника в Сони България Светослав Драгиев.

Моделът Cyber-shot TX30 е новото предложение за плувци, скиори и други любители на спортни занимания, като това е най-тънкият цифров компактен фотоапарат в света, който може да снима и под вода на дълбочина до 10 м в продължение на 1 час, освен това е устойчив на удар и замръзване до температури -10 градуса. Противопраховата защита на корпуса му отговаря на стандарта IEC60529 IP6X, а 18,2 Mpx му обектив Carl Zeiss осигурява 5-кратно оптично приближение. Другият нов водо- и прахоустойчив апарат DCS-TF1 е с обектив на Sony със сензор Super HAD CCD (16,2 Mpx) и 4-кратно оптично приближение.


Sony разширява водоустойчивото си портфолио с фотоапарати и слушалки

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Джобният фотоапарат WX300 е оборудван с обектив G Lens на Sony, вградена стабилизация на изображението Optical Steady Shot, действаща дори при приближение (апаратът осигурява 20-кратно). Стабилизацията е подсилена и от т.нар. „активен режим", който се грижи видеоклиповете, заснети от ръка, да изглеждат плавни и стабилни, добавя Драгиев.

Той демонстрира и работата на вградената Wi-Fi функционалност, чрез която фотоапаратът може да се управлява дистанционно от смартфона. „Функцията е идеална за автопортрети и групови снимки, когато искате и вие да бъдете в кадъра. Освен това можете да изпращате снимки и видеоклипове на своя смартфон или таблет за лесно преглеждане и споделяне, като използвате приложението PlayMemories Mobile, можете да го ползвате и за „шпионско заснемане", пошегува се Светослав Драгиев. Функцията се ползва и за разглеждане на снимки от фотоапарата на свързания в домашната WiFi мрежа телевизор, а с помощта на функцията PlayMemories Home се правят резервни копия на снимките и видеоклиповете директно на компютъра.

По-мощният модел HX300 осигурява 50x оптично приближение и предлага редица ръчни настройки като при огледално-рефлексен фотоапарат и вариобектив на Carl Zeiss - Vario-Sonnar T. Покритието T на повърхностите на обектива премахва отраженията и отблясъците, а елементите от стъкло със суперниска дисперсия минимизират хроматичната аберация, осигурявайки ясни и контрастни изображения, обяснява специалистът.

HX300 също е снабден с усъвършенствана стабилизация Optical SteadyShot, като разположението на втора група елементи в обектива се променя бързо, коригирайки лекото треперене на ръцете. Подобрено е и автоматичното фокусиране, като в режим на дългофокусни настройки обективът се фиксира върху снимания обект два пъти по-бързо от предишния модел Cyber-shot HX200V, твърдят от Sony на базата на собствени изследвания.

Апаратът разполага с интуитивно разположени средства за управление, например ръчен пръстен за фокусиране, програмируем бутон за най-често използвани функции, диск за избор на режим и режим Memory Recall. Добавени са и различни функции за обработка на снимките и видеоклиповете, включително Picture Effect, предлагащ артистични ефекти като частичен цвят, поп цвят, мек висок-ключ, Toy Camera (ломография). Тези подобрения могат да се прилагат и върху панорамни снимки. „Всичко това става автоматично, без да се налага да ровите във функциите на приложенията на смартфона или в програми за редактиране на изображения", добави Драгиев. Той демонстрира и ефекта Beauty (според него „цифрова спа процедура"), наличен в моделите WX300 и TX30. Чрез него снимащият автоматично ретушира снимките, като целта е премахване на петънца по кожата, разширяване на полузатворени очи или избелване на зъбите. Все пак тези функции трябва да се ползват внимателно, за да не се получи обратния ефект (вместо да изпишем вежди, да избодем очи).


Sony разширява водоустойчивото си портфолио с фотоапарати и слушалки

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Новите модели са снабдени и с усъвършенствана светкавица, която подсилва светочувствителността на фотоапарата и увеличава обхвата за снимане със светкавица. Фотоапаратите Cyber-shot разполагат и с технологията Triluminos™ Colour. Всъщност Triluminos е цяла поредица продукти и услуги, чиято функция е да реализират широка цветова гама за снимки и видео. Тази технология осигурява по-наситена палитра от естествени цветове, когато потребителите разглеждат снимките на своя телевизор BRAVIA, поддържащ Triluminos Display.

Моделите Cyber-shot WX300, DSC-TF1 и HX300 ще се предлагат от април, като препоръчителните им цени са съответно 679 лв., 399 лв. и 999 лв.

Освен при компактните фотоапарати, Sony обяви новостите и при

моделите със сменяем обектив (популярни като Алфа) - 

огледално-рефлексните от серията SLT и по-компактните хибридни NEX, които не използват огледало. 16.1-мегапикселов APS-C сензор има в най-малкия нов модел NEX-3n, който осигурява висока чувствителност от ISO 16000. Сменяемият обектив SELP1650, ползван в NEX-3n, е наполовина по-къс от SEL1855, така че апаратът е с 30% по-малък от предишния модел NEX-F3, твърдят от Sony.


Sony разширява водоустойчивото си портфолио с фотоапарати и слушалки

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Вградената усъвършенствана технология на Sony за шумоподтискане предоставя различна степен на подтискане на шума спрямо зоната от снимката. Подвижният LCD дисплей се върти на 180°, а тялото е снабдено с плъзгач за лесно приближение дори с една ръка и по време на снимане на видео.

„Вградената изскачаща светкавица (GN6 с ISO 200·м) дава възможност за постигане на красиви снимки дори при слаба светлина, обяснява Драгиев. - Тя позволява използването на по-високи скорости на затвора, така да се минимизира размазването на снимката." Новост е и функцията за автоматично кадриране на обекти, като предлага на снимащия прекомпозиране и разнообразие от снимки, така че те да станат по-ефектни, коментира мениджърът. Той даде за пример автоматичното следене и кадриране движещ се обект, като апаратът създава динамична композиция на база на следенето на обекта в посоката на движение на обекта (например при движение на ездач в кадъра се оставя повече пространство пред коня).

Sony е разработила и два нови обектива към 13-те съществуващи за Е-байонета (моделите NEX) – т.нар. „палачинка" Е 20 мм с F 2.8 и Е PZ 18 до 200 с F 3,5 до 6,3.


Sony разширява водоустойчивото си портфолио с фотоапарати и слушалки

© Владимир Владков, Computerworld.bg

По-професионалната серия Alfa SLT е допълнена с новия a58, разполагащ със CMOS сензор Exmor APS HD с 20,1 ефективни мегапиксела, OLED визьор и следящо авто фокусиране. Функцията автоматично кадриране на обекти наследява Auto Portrait Framing, като улеснява създаването на красиво композирани снимки в широка гама ситуации. Чипът BIONZ осигурява специално зоново шумоподтискане чрез същия BIONZ алгоротъм, кoйто е наличен в модела α99. Артистичните възможности на апарата включват 11 режима и 15 ефекта, например HDR картина, ретро снимка, миниатюра и др.

За А-байонета (в серията SLT) се предлагат 31 различни обектива, включително новия влагоустойчив обектив на Carl Zeiss Planar T* 50mm F1.4 ZA с вграден мотор SSM за плавно автофокусиране.

16 Mpx Exmor R сензор е вграден в другата интересна новост за екстремни спортисти - водо- и удароустойчивата камера Action Cam, която разполага с вграден стерео микрофон и снима с резолюция Full HD (1920x1080, 30 кадъра). Тя поддържа и WiFi, има HDMI порт, USB Micro и слот за карти памет М2/SD.

Дори в ниския ценови клас камери от серията Handycam

вече се вгражда системата на Sony за стабилизиране на видео заснемането Balanced Optical SteadyShot (B.O.SS), която според компанията, осигурява до 13 пъти по-стабилно видео дори при максимално приближение. Във всички модели има широкоъгълен обектив, а повечето разполагат и с вградени прожектори с мощно осветяване до 35 лумена. Прожекторите варират от 35 лумена в PJ780V до 13 лумена в по-малките модели (PJ 220, 320 и 420V), като осигуряват изображение с резолюция WVGA (800 х 480), докато моделите от 2012 г. предоставяха nHD (640x360).

Има и външен HDMI вход към прожектора, предлагайки нови възможности за употреба на видеокамерата за прожектиране на филми, игри и презентации от смартфони, таблети и лаптопи.


Sony разширява водоустойчивото си портфолио с фотоапарати и слушалки

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Широкият динамичен обхват на микрофона и регулируемата чувствителност на запис Audio Rec Level дава възможност за оптимална работа на микрофона и в много шумна среда, и на тихи места.

Всички тези нови устройства изискват и по-високоскоростни карти памет с голям капацитет. Sony обяви два нови модела карти – micro SDHC с капацитет 32 GB и трансфер на файлове до 40 MB/s и 64 GB вариант SD XC I, обещаващ до 94 MB/s. Освен от памет, устройствата се нуждаят и от допълнителна енергия. На Digischool бяха показани няколко модела портативни USB зарядни устройства с капацитет от 2000mAh до 7000mAh. Те могат да зареди в движение таблет, смартфон, фотоапарат, видеокамера и/или PS Vita. Съвместими са и с iPhone. Моделът с капацитет 3500mAh струва 120лв, а вариантът със 7000mAh – 180 лв. 


Sony разширява водоустойчивото си портфолио с фотоапарати и слушалки

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Новият WALKMAN W 273 за глава е без кабели, водоустойчив, подходящ е за плуване и други спортове. Поддържа няколко кодека за MP3, WMA, AAC и L-PCM файлове, прикрепя се към главата по-добре и разполага с функцията ZAPPIN за лесно търсене и прослушване на песни. Той се зарежда много бързо – за 3 минути зарeждане осигурява 60 минути слушане. Има 4GB памет за 8 часа аудио прослушване (формат MP3 128kbps). Препоръчителната му крайна цена е 159 лв. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X