Компютърен Хардуер

Lenovo преработи ThinkPad, свали теглото му с една четвърт

Владимир Владков

Lenovo обнови дизайна на своите лаптопи ThinkPad, така че да останат конкурентни на пазара, на който компютрите стават все по-леки и тънки.

Външният вид на ThinkPad не е променен съществено, но той е значително по-лек и тънък. Промените са демонстрирани в новия ThinkPad T431s, който ще се продава от следващия месец, като цената му в САЩ ще е $949.

 

 

T431s тежи 1,36 кг, или с 24 на сто по-малко от сегашните T430s, а със своите 20,6 мм дебелина той е с 21% по-тънък. Махнати са бутоните около тъчпада, като има и по-тънък фасет около дисплея.

С махането на бутоните потребителите ще кликват върху области от леко разширения тъчпад, за да изберат нещо или да изпълнят команди. Новият ThinkPad все пак има и малкия червен бутон насред клавиатурата, както и други основи функции от съществуващите ThinkPad.

„Не променяме всички неща толкова често. Влагаме много мисъл в това, което правим, каза Алисиа Бейкър, маркетинг продуктов мениджър в Lenovo.

По-големият тъчпад го прави по-полезен, казва Бейкър. Това става още по-вярно с пускането на операционната система Windows 8, която разбира доста типове жестове.

ThinkPad остава топ марка за предприятията, според IDC. През миналата година Lenovo е доставила около 2,5 милиона лаптопа ThinkPad на фирми с 1000 и повече служители, което й отрежда 27,6% пазарен дял, каза Дейвид Дауд, директор проучвания в IDC. Година по-рано пазарният й дял бе 24,3%.

ThinkPad се настройва към днешния ден с по-тънките и леки модели, но включването на червения бутон показва, че IBM трябва да се съобразява и с корпоративните потребители на ThinkPad, които не променят вкусовете си, добавя той.

Запазването на съществуващите функции усложнява малко живота на Lenovo. Червеният бутон позволява по-прецизна навигация, което е полезно за работещи като графични дизайнери или инженери, каза Дауд.

По-новите функции на лаптопа като докосването не навлизат бързо в предприятията, а Lenovo разви ThinkPad така, че да отговори на изискванията на ИТ отделите, казва Дауд.

Промените ще навлязат и в други лаптопи от серията Т, заяви Бейкър.

Моделът T431s се предлага с процесор Intel Core i5 или i7, базирани на микроархитектурата Ivy Bridge. Възможностите за операционни системи са Windows 7 или Windows 8. Лаптопът може да побере до 12GB DRAM памет и се продава с твърд диск с капацитет до1TB или с до 256GB SSD. Има още порт MiniDisplay, портове USB 3.0 и Ethernet.

Лаптопът предоставя 9 часа живот на батерията. Има още уеб камера, а дисплеят показва изображения с резолюция 1600 x 900 пиксела.

IDG News Service, Ню Йорк 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X