Компютърен Хардуер

Micron представи най-малкия 128Gbit флаш чип

Владимир Владков

Micron Technology представи днес 128Gbit NAND флаш памет с най-голямата плътност, използвайки 20-нанометров производствен процес и пакетирайки 3 бита данни на една клетка от чипа.

Трибитовата флаш технология е позната и като трислойна клетка (TLC), която е доста по-компактна среда за съхранение в сравнение с доста по-често използваната днес двубитова, многослойна клетка (MLC) за NAND флаш памети. Най-скъпи, с най-висока производителност и най-голяма издръжливост са NAND чипове, ползващи еднослойна клетка (SLC).

20nm NAND флаш матрица.

Новият чип на Micron е с площ 146 кв. мм, т.е. е с 25% по-малък от същият капацитет на произведения по 20 nm технология MLC NAND чип на Micron. 128Gb TLC устройство е предназначен за пазара на нискобюджетни преносими устройства за съхранение като флаш карти и USB памет, които ще използват около 35% от общия обем NAND гигабайти през календарната 2013 г.

Micron прави мостри на 128Gb TLC NAND устройства заедно с избрани свои потребители, а масовото производство се очаква да започне през второто тримесечие на календарната 2013 г.

„Това е най-малката и с най-голям капацитет NAND флаш памет, която ще обслужва нов клас потребителски приложения за съхранение", каза Глен Хоук, вицепрезидент на групата за NAND решения в Micron.

Computerworld, САЩ 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X