Компютърен Хардуер

Intel обяви новости при смартфон, таблет и ултрабук платформите

Computer World

По време на CES 2013 (8-11 януари, Лас Вегас) от Intel очертаха своите планове за ускоряване на развитието на нови изживявания с нови мобилни устройства сред нарастващото портфолио на компанията от предложения на смартфони, таблети и ултрабуци. 

Intel Atom Lexington процесор за смартфони 

Intel разкри нова платформа с ниска мощност, базирана на Atom  процесори (известна преди под кодовото име Lexington) и референтен дизайн, предназначени за пазарния сегмент на смартфоните, за която източници от индустрията прогнозират, че може да достигне 500 милиона броя до 2015 година. Става въпрос за новия едноядрен процесор Intel Atom Z2420 (с кодово име Lexington), оборудван с едно работещо на 1,2 GHz ядро, но и с поддръжка на Hyper-Threading, която позволва обработката на два потока информация едновременно. В чипа има и вградено графично ядро GPU PowerVR SGX 540.

Според официалната информация, новият смартфонен процесор Intel Atom Z2420 може да работи с 1,3- и 5-мегапикселови камери, с HSPA+ модули и с карти памет от тип microSD, като поддържа също кодиране и декодиране на видео с резолюция до 1080р при 30 кадъра в секунда. Освен това има поддръжка и за два слота за SIM карти, FM-радио и WiDi-стрийминг.Процесорът Atom Z2420 е предназначен за употреба най-вече в бюджетни смартфон апарат.

Oсвен със самия чип референтният смартфон е оборудван с 3,5-инчов сензорен дисплей с резолюция 320х240 точки. Във финалното си превъплъщение обаче апаратите могат да имат и други спецификации за екрана (от Intel засега не съобщават дали Z2420 има някакви ограничения по отношение на размера и резолюцията на дисплея).Сред първите големи производители, които съобщават за поддръжка на новата мобилна платформа на Intel за смартфони e компанията Acer, а сред инфраструктурните партньорства в нейна подкрепа са тези на Safaricom и Lava.


Intel обяви новости при смартфон, таблет и ултрабук платформите

© Computer World, Computerworld.bg

Intel Atom Bay Trail SoC за таблети 

По време на CES 2013 Майк Бел, вицепрезидент и генерален директор на Mobile and Communications Group в Intel, разкри подробности за следващото поколение 22-нанометрова Atom система върху чип (SoC), с кодово име Bay Trail, която е планирана да бъде на разположение през тази година. В нея са включени и нови подобрени интегрирани функции за сигурност. Тези подобрения ще дадат възможност за нови изживявания за бизнес и персонална употреба в устройства тънки 8mm, които имат цял ден живот на батерията и седмици в режим на изчакване.

Нови ултрабук характеристики 

За да даде възможност за иновативни ултрабук дизайни, Intel обяви миналия септември, че е добавила нова линия от процесори към своята предстояща четвърто поколение Intel Core процесорна фамилия, която се цели в около 10W дизайн мощност, като същевременно са с висока производителност.Кърк Скоген, вицепрезидент и генерален директор на PC Client Group в Intel, обяви, че компанията добавя линията процесори с ниска мощност към своята съществуваща трето поколение Intel Core процесорна фамилия.

На разположение сега, тези чипове ще пердалгат 7 вата TDP, което позволява на производителите по-голяма гъвкавост за по-тънки и по-леки трансформиращи се дизайни. Към момента има повече от 12 дизайна в процес на разработка, които са базирани на това ново предложение с ниска мощност. Четвъртото поколение на Intel Core процесорната фамилия дава възможност истинска издържливост на батерията през целия ден – което представлява най-значителното подобрение на живота на батерията в историята на Intel, твърдят от компанията.

Скоген разкри, че новите системи се очаква да предоставят до 9 часа непрекъснат живот на батерията, като по този начин освобождава хората от няколко от кабелите, които обикновено са наоколо. За да демонстрира ефекта от новата четвърто поколение Intel Core процесорна фамилия с ниска мощност, Скоген показа нов формат на ултрабук дизайн (с кодово име North Cape), който се превръща в 10 mm таблет и ще работи на батерия за повече от 13 часа докато е включен. 

Нови AIO дизайни

По време на събитието Скоген демонстрира също и нови адаптивни AIO (всичко в едно) компютърни системи, които имат батерия, вградена в екрана и могат да бъдат носени у дома или офиса. Адаптивните AIO са високопроизводителни компютри с големи, чувствителни на допир екрани, които могат да бъдат използвани като система за игри за много потребители или като интерактивно устройство за създаване на изкуство, както и за много други споделени лични изживявания. 

Intel също продължава да разработва достъпа до съдържание на базираните на Intel устройства като работи с доставчици на видео услуги от цял свят като Comcast и Bouygues Telecom. Целта е да се създаде телевизионни изживявания, които ще позволят на потребителите да гледат на живо и при поискване платено ТВ съдържание. Intel си сътрудничи с Comcast, за да предложат XFINITY ТВ възпроизвеждане до множество екрани в дома, включително  ултрабуци и Intel-базирани AIO PC-та и таблети.  

Това възпроизвеждане става възможно чрез Intel Puma 6MG-базиран XG5 с множество екрани видео гейтуеи, разработен от ARRIS. Тази нова категория устройства позволява всеки екран в дома да има достъп до премиум развлекателно съдържание на живо и при поискване. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X