Компютърен Хардуер

Toshiba ще пусне 20-мегапикселов CMOS чип за дигитални камери

Computer World

Масовото производство на чипа ще започне през август 2013 г.Toshiba обяви, че през януари 2013 г. ще пусне на пазара нов, 20-мегапикселов CMOS чип за изображения за дигитални камери. Този чип ще е с най-голямата резолюция в класа си, твърдят от компанията.

Въпреки че продуктът ше дебютира официално следващия месец, масовото му производство (300 000 чипа на месец) ще започне през август.

Новият чип поддържа заснемането на 30 кадъра в секунда при пълна резолюция, както и на 60 кадъра в секунда при разделителна способност от 1080P или 100 кадъра в секунда при 720P.

Въпреки че броят на пикселите не е единственият фактор за цялостното качество на изображението, нито пък за пазарния успех, той е важен маркетингов елемент. Това е една от причините производителите на смартфони усилено да се състезават при вкарването на все повече пиксели в камерите на телефоните си. Най-яркия пример за това е Symbian смартфонът Nokia 808 PureView, дебютирал рано тази година, със своя 41-мегапикселов сензор.

От Toshiba заявиха, че все пак са успели не само да увеличат броя на пикселите, но и да подобрят качеството на изображението спрямо досегашния си 16-мегапикселов CMOS сензор, както и да намалят размера на самите пиксели от 1,34 на 1,2 микрометра.

Японският гигант цели да постигне 30-процентов пазарен дял при CMOS сензорите за дигитални камери през фискалната година, която приключва през март 2016 г.

Toshiba сега е добре позната като производител на NAND флаш памет - сфера, в която работи съвместно със SanDisk. Компанията също така прави LSI и други полупроводници.

IDG News Service Токио

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X