Компютърен Хардуер

Google предложи нов 11,6-инчов Samsung Chromebook за $249

Владимир Владков

Google обяви вчера нов евтин преносим компютър Samsung Chromebook за $249, който работи с операционна система Chrome.

Заради 11,6-инчовия дисплей, пълнофункционалната клавиатура Chrome, тегло от 1,13 кг и двуядрен процесор Samsung Exynos 5 някои анализатори веднага го нарекоха нетбук, а не лаптоп.

Името нетбук води до негативни асоциации, които биха засегнали продажбите, казват анализатори. Нетбуците се разглеждат като твърде базови компютри, фокусирано върху браузване в Интернет и достъп до приложения и данни в облака вместо да разчитат на инсталирани в машината приложения, които да се ползват в офлайн режим. Новият Samsung Chromebook ще се продава само с Wi-Fi свързаност.


Google предложи нов 11,6-инчов Samsung Chromebook за 9

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Не виждам никаква полза да си взема Chromebook, каза Джак Голд, анализатор от J. Gold Associates. - Новото устройство е на практика нетбук с Web базирана ОС в него. Защо да не си купя Android устройство и да мога да ползвам хиляди приложения?", пита той.

Голд смята, че купувачите с по-тънки джобове може би ще бъдат привлечени от цената $249 за новия Chromebook, особено ако разполага с някои приложения на Google. „Но за още $100 можете да си вземете истински лаптоп с Windows. Това би било по-добра сделка", казва Голд.

Анализаторът от Gartner Каролина Миланези заяви, че Google може би не нарича новото устройство „нетбук", категория, която не се представи добре през миналата година. „Все пак олекотената изчислителна способност на устройство във форма на мидена черупка говори за нетбук, както и да го наречете", добави тя.

Gartner прогнозира „малки количества продадени Chrome машини на потребителския пазар. „Евентуално Android и Chrome трябва да се слеят", добави Миланези. Според нея потребителите не искат да избират между приложения и Интернет, те искат и двете. „Цената $249 наистина е интересна, но потребителите се опариха от нетбуците и ще бъдат доста внимателни и ще гледат отвъд ценовия етикет", каза анализаторката.

Други производители на устройства се оттеглиха от пазара на нетбуци, често в посока таблети и ултрабуци, включително Lenovo през февруари, а Dell още през миналата година.

Intel каза по-рано тази година, че ще доставя нетбук процесори докато тези чипове се продават в значителни количества.


Google предложи нов 11,6-инчов Samsung Chromebook за 9

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Все пак има и ревностни поддръжници на Chrome и Chromebooks, например JR Raphael, блогър в Computerworld САЩ, който планира цялостен преглед на новото устройство.

Рафаел е тествал по-ранни модели на Chromebook, включително Samsung Series 5 Chromebook и Samsung Series 5 550 Chromebook. Но дори той заяви, че Chromebook стои по-близо до традиционен нетбук, но уникалната концепция все още е недооценена и хората „биха я обикнали или намразили". Моделите Chromebook бяха сравнявани с тънки клиенти и се ползват в училища и фирми, както и в области като контакт центрове, тъй като организациите не искат да плащат за софтуерни обновления или за сложни настройки.

„За хората, които вече живеят в облака и разчитат предимно на уеб базирани услуги като Gmail, Google Docs, Google Drive, операционната система Chrome премахва затрудненията на традиционните компютри, казва Рафаел. - Няма досадни драйвери, няма смешни обновления на ОС, няма пропадания, конфликти и вируси."

Google каза, че 11,6-инчовият дисплеят поддържа резолюция 1366 x 768. Вграденото пространство за съхранение ще е 16GB, RAM паметта - 2GB, а батерията ще издържа 6 часа.

Computerworld, САЩ 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X