Компютърен Хардуер

От Intel показаха за пръв път у нас NUC - нова концепция за настолно РС

Computer World

Стефан Станчев

Преди няколко месеца Intel обяви поредната нова концепция за настолни компютри, която бе наречена NUC (Next Unit of Computing). Ардис Минасян, представителят на Intel за България, по време на тазгодишната дилърска конференция на Мост Компютърс показа примерен модел на тази концепция, който обаче все още не е обявен официално. Идеята на NUC системите е да обезпечат производителност, съизмерима с тази на сегашните настолни компютри, но в значително по-малки размери, удобни за създаването например на РС решения за вграждане или ултракомпактни компютри за крайни потребители, които могат да се окачат, да речем, на задната страна на монитора. Самите устройства няма да бъдат предварително снабдявани с SSD или HDD носители, като може да се свържат такива чрез mSATA или Thunderbolt портове.

Моделът показан от Минасян няма вентилаторно охлаждане, базиран е на чипсет NM10 с двуядрен процесор Intel Atom  2800 (1M кеш, 1,86 GHz) и разполага с вградена графика Intel GMA 3650. Налични са 2x204-пинови DDR3 (до 800 MHz) слота и един SO-DIMM (до 1066 MHz). По време на презентацията си Минасян показа спецификациите на двe други NUC модификации (Golden Lake и Campers Lake), чиито размери на основата на корпуса са 4х4 инча (10,2х10,2 см). Те са базирани на QS77 чипсет и Core i3-3212U чипове. Основната разликата между тях е, че единият модел ще е снабден с високоскоростен интерфейс Thunderbolt (Campers Lake), а другият вместо Thunderbolt порт ще има мрежов Ethernet интерфейс (Golden Lake). 


От Intel показаха за пръв път у нас NUC - нова концепция за настолно РС

© Computer World, Computerworld.bg

Ардис Минасян, представителят на Intel за България, показва модел на NUC, базиран на Intel Atom

Заложената по такъв начин функционалност може да бъде разширявана от производители и асемблатори и с добавянето на допълнителни възможности, като например Wi-Fi и Bluetooth безжична връзка. Устройства от типа NUC се  очакват на пазара през последното тримесечие на тази година. 
“Конзолните игрални машини в момента отстъпват на настолните конфигурации за игра, а самите геймъри са около 10% от всички PC потребители по света – каза Ардис Минасян. - Гейминг сегментът ще продължава да се увеличава.” По думите на Минасян, в момента в България “всичко в едно” (all-in-one) компютрите не са особено популярни, но масовият настолен компютър се очаква да отстъпи постепенно своето място именно на този тип устройства.


От Intel показаха за пръв път у нас NUC - нова концепция за настолно РС

© Computer World, Computerworld.bg

Представителят на Intel каза, че все по-масовото навлизат SSD носителите в сториджите. При твърдотелните дискове е налице 65% годишен ръст на продажбите (по брой единици), според прогноза на анализаторите от Gartner. Техни данни сочат, че през 2012 е предвидено да се продадат 49,6 милиона единици SSD, през 2013 г. – 83 милиона, през 2014 г. – 122,76 млн., а през 2015 г. -165,7  млн.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X