Компютърен Хардуер

Пълноформатният Sony Alpha SLT-A99 идва у нас през ноември

Computer World

Sony Alpha SLT-A99Новият флагмански пълноформатен фотоапарат на Sony – Alpha SLT-A99, който бе обявен преди няколко дни и наследява SLT-A900 – ще дебютира на българския пазар в началото на ноември тази година, съобщи Sony България на 20 септември. В момента моделът може да бъде предварително поръчан онлайн, като в сайта на компанията в САЩ цената на тялото е $2799.

В допълнение към новия флагман Sony обяви и нов 300-милиметров обектив със светлочувствителност f2.8, както и друг с оптика Carl Zeiss, който в момента се разработва, и е с характеристики 50 мм, f1.4.

35-милиметровият SLT-A99, който е с A-байонет, е първият в света фотоапарат (сред цифровите фотоапарати със сменяема оптика и пълноформатен сензор за изображения към 12 септември2012 г., според вътрешно проучване на Sony), който въвежда двойна система на автофокусиране и видеофункции, характерни за професионалната техника. Също така досега компанията не е предлагала комбинация от пълноформатен 35-милиметров фотоапарат и технологията на полупрозрачното огледало.

Обновени сензор и процесор

Сензорът на камерата е от типа Exmor CMOS с 24.3 ефективни мегапиксела, който се допълва от „високоусъвършенстван“ процесор за изображения BIONZ. „Тази мощна комбинация от сензор и процесор гарантира безпрецедентни нива на ефективност при заснемане на фотографии и видеоклипове“, твърдят от Sony.

Разделителната мощ на пълноформатния сензор се подсилва от нова разработка на отделен оптичен нискочестотен филтър с множество сегменти. Подпомаган от изцяло новия front-end LSI чип (с висока степен на интеграция), процесорът обработва с много високи скорости огромни количества сигнални данни за изображението, постъпващи от сензора. В допълнение с мощен нов алгоритъм за шумопотискане, специфичен за всяка зона, по този начин се постига 14-битово изходно изображение в RAW формат, богата градация и нисък цветен шум, според компанията.

BIONZ също така разширява максималния обхват на светлочувствителност (в режим на разширена светлочувствителност) до между ISO 50 и ISO 25 600, с 9-стопов обхват.

Що се отнася до скоростта на заснемане, комбинацията от новия процесор и полупрозрачното огледало позволява на SLT-A99 да заснеме серия от изображения с пълна резолюция със скорост до 6 кадъра в секунда или до 10 кадъра в секунда в режим на високоскоростен запис с дългофокусно приближение.

Двойна система за автофокус

Както вече стана ясно, камерата идва и с уникалната комбинация от 19-точкова система за автофокусиране с 11 кръстати точки, която се допълва от многоточков AF сензор с фазово разпознаване във фокалната равнина. С цели 102 AF точки, този допълнителен сензор за автофокусиране припокрива основния сензор за изображения. Заедно с полупрозрачното огледало тази двойна система позволява „супер бърз и точен автофокус, който проследява обекта и го държи на фокус, дори ако излезе извън 19-точковата AF рамка“, твърдят от Sony.

SLT-A99 представя за първи път и усъвършенстван нов AF-D режим за непрекъснат автофокус, който е „изключително ефективен при движещи се обекти“, казват от компанията. 19-точковата AF система осигурява информация за фокусирането в дълбочина, която се допълва от 102-точковия AF сензор с фазово разпознаване във фокалната равнина.

При пазарния дебют на фотоапарата новият AF-D режим ще се поддържа от обективите SAL2470Z, SAL2875, SAL50F14, SAL300F28G2, SAL70400G и SAL500F4G, но гамата от поддържани обективи постепенно ще се разширява чрез бъдещи актуализации на фърмуера.

Във фокуса има и още едно подобрение – новата функция AF Range Control (управление на обхвата за автофокусиране), която позволява на потребителите да задават обхвата на разстоянието, който системата за автофокусиране може да разпознае. Тази интелигентна функция значително подпомага работата на фотоапарата, ако се фокусира върху отдалечени спортни дейности през разположена наблизо телена мрежа, обясниха от Sony.

Визьор и екран

Тъй като е с полупрозрачно огледало, фотоапаратът идва с дигитален визьор от типа XGA OLED Tru-Finder, който предлага 100% покритие на зрителното поле „с изключителна яркост, контраст, яснота и резолюция“, твърди компанията. Пълното покритие на зрителното поле е факт и при снимане с DT обектив, оптимизиран за фотоапарати с APS-C сензор. Зрителният ъгъл се конвертира автоматично за запис и възпроизвеждане на изображения. Този визьор е напълно съвместим с APS-C формата и извежда сцените, като използва целия екран на визьора.

 

Sony Alpha SLT-A99

 

Визьорът се допълва от накланящия се в три посоки Xtra Fine LCD дисплей с резолюция от 1 229 000 точки (VGA еквивалент) и с технологията White Magic, която автоматично регулира яркостта на екрана според свелинните условия.

Видео

От Sony твърдят, че SLT-A99 наследява възможностите на техните професионалните кинокамери и видеокамерите от висок клас.

Апаратът предлага пълноформатен видео запис в прогресивен Full HD 50p/25p формат, съответстващ на спецификациите на AVCHD версия 2.0.

Режимът Full-time Continuous AF Movie (постоянен непрекъснат автофокус при видеоклип), въведен за първи път в модела SLT-A77, пък позволява плавно и непрекъснато следене на движещи се обекти.

Други видео-ориентирани подобрения включват подаване на изходен Full HD видеосигнал в реално време чрез HDMI кабел, и непрекъснат запис върху две карти, като едновременно се използват и двете гнезда за записващи носители на камерата.

За допълнително удобство при снимането на видеоклипове има лесен достъп до новто устройство за управление Silent Multi Controller чрез диск, разположен на лицевата част на фотоапарата. Това позволява плавно и тихо регулиране на компенсирането на експонацията, ISO светлочувствителност и метод на измерване, скорост на затвора, апертура и ниво на аудиозаписа, по време на Full HD видеозаснемане.

Снимачната издръжливост е утроена чрез съчетаването на фотоапарата с новата вертикална ръкохватка (грип) VG-C99AM, която побира общо до три батерии. Възможно е дори батериите да се сменят без да се прекъсва записа на видеоклипа.

Аудиофункциите също са значително подобрени. Индикацията за нивото на звука и регулируемото ниво на аудиозаписа се допълват от жак за слушалки, с които записът може да се следи прецизно в полеви условия. Допълнителният адаптерен комплект XLR-K1M предлага висококачествен моно микрофон-пушка и XLR терминали, по професионален стандарт за свързване с професионални устройства и осъществяване на надежден звукозапис.

Управление, ергономия и физически параметри

SLT-A99 идва с обновен Quick Navi Pro интерфейс, който „предоставя бърз и интуитивен достъп с една ръка до снимачните параметри“, казват от Sony.

Фотоапаратът може да се управлява и от компютър чрез дистанционна връзка. Сред поддържаните функции са превключване между запис на снимки и видеоклипове и автоматично прехвърляне на снимки от фотоапарата на компютър.

Въпреки високите си показатели, новият модел е най-лекият в света 35-милиметров пълноформатен цифров фотоапарат със сменяема оптика, според вътрешно проучване на Sony. Без обектива и батерията той тежи само 733 грама, което е възможно благодарение на технологията полупрозрачното огледало и панелите от магнезиева сплав, допринасящи и за здравината на камерата.

Както подобава за високия клас DSLR-и, SLT-A99 има уплътнения, които го предпазват от прах и влага, а дисковете и бутоните за управление са с висока износоустойчивост и осигуряват „години безпроблемна работа при буквално всякакви снимачни задания“, посочват от Sony.

Затвора пък издържа приблизително 200 000 цикъла на освобождаване.

По отношение на ергономичността също има подобрения. Ръкохватката е с нов дизайн, а ключовете и бутоните са с различни форми за по-интуитивна работа с пръсти. Има и ново заключване на диска за режимите на експонация, което предотвратява неволното му завъртане в друга позиция.

Нови обективи

За дебюта на SLT-A99 Sony обяви и два нови обектива, като единият е вече готов, а другият се разработва в момента.

Обективът, който ще се появи първи на пазара, е 300mm F2.8 G SSM II (SAL300F28G2). Предназначен за заснемане в трудни условия на спортни събития и диви животни, този светъл, супер дългофокусен обектив предлага значително подобрен оптичен дизайн и по-лесно боравене, в сравнение със своя предшественик, твърдят от компанията. Върху оптичните повърхности е поставено Nano AR покритие, разработено от Sony, което осигурява „безупречни снимки и HD видеоклипове с намалени отблясъци и остатъчни образи, предлагайки подобрен контраст с изострени черни нюанси, а новото LSI моторче предоставя по-бърз и точен автофокус с подобрено проследяване на обекта“, казват от компанията.

В допълнение понастоящем се разработва Planar T* 50mm F1.4 ZA SSM – нов първокласен обектив с оптика Carl Zeiss с широка апертура и A-байонет. Той ще бъде пуснат в продажба през пролетта на 2013 г.

Нови аксесоари

За SLT-A99 има и нови аксесоари, сред които е вече споменатата вертикална ръкохватка VG-C99AM за три батерии. Тя е устойчива на прах и влага.

Друг аксесоар за камерата е светкавицата HVL-F60M с водещо число 60, която има вградена LED лампа и е устойчива на прах и влага. Интелигентните й функции включват безжичен контрол на светлинното съотношение за няколко светкавици и уникалният ротационен механизъм на Sony Quick Shift Bounce (бърза промяна на ъгъла), а работата на светкавицата може да бъде управлявана бързо чрез интуитивната система Quick Navi.

Към SLT-A99 може да монтира и новата пръстеновидна светкавица HVL-RL1 за макро заснемане, съвместима с обективи с диаметър 49mm и 55mm. Високото й ниво на излъчване (приблизително 700 lx/0.3m) е около четири пъти по-ярко от това на предишния модел. Яркостта може да бъде регулирана безстепенно за по-прецизен контрол на креативните осветителни ефекти. Може да се превключва и между пълно пръстеновидно осветяване за осветление без сенки и полу-пръстеновидно осветяване за създаване на ефекти със сенки. За да се използва пръстеновидната светкавица с обективи SAL30M28 или SAL50F18, е необходим допълнителният адаптер за макро светкавица FA-MA1AM.

Наличен е и нов адаптерен комплект – XLR-K1M XLR – който предоставя два XLR терминала по професионален стандарт, свързващи SLT-A99 с професионални микрофони и миксиращи конзоли. Работната гъвкавост е максимално увеличена посредством превключване на входния сигнал между MIC/LINE (микрофон/линеен вход) и отделно регулиране на нивото за всеки от двата канала. В комплекта е включен моно микрофон-пушка ECM-XM1, но адаптерният комплект може да се използва и с широк набор от професионални микрофони. Когато се използва XLR-K1M с SLT-A99, е необходимо допълнително помощно рамо.

Друг аксесоар за новата камера е устройството за дистанционно управление RMT-DSLR2, което позволява безжично освобождаване на затвора при запис на снимки и дистанционно стартиране/спиране при запис на видеоклипове. То е съвместимо с други фотоапарати от серията Alpha, използващи обективи с A- и E-байонет, които са оборудвани с дистанционен датчик.

Анонсиран бе и нов адаптер за контактна обувка – ADP-MAA – който позволява фотоапарати с мултиинтерфейсна контактна обувка да бъдат използвани с аксесоари за контактна обувка, с автоматично заключване. И обратно, адаптерът за контактна обувка ADP-AMA позволява използването на фотоапарати, оборудвани с контактна обувка с автоматично заключване, с аксесоари за мултиинтерфейсна контактна обувка.

За дебюта на SLT-A99 има подготвена и нова SDXC UHS-I карта с памет на Sony – SF-64UX с капацитет 64 GB. Тя е съвместима със супер високоскоростения интерфейс UHS-I и така предлага значително по-високи скорости на трансфер, до 94MB/s (четене) и 43MB/s (запис). В допълнение картата е водоустойчива и работи в широк температурен диапазон.

Потребителите, закупили носители за запис на Sony, могат да свалят безплатно от www.sony.bg софтуера File Rescue, с помощта на който могат да възстановите неволно изтрити снимки и видеоклипове.

За да бъде защитен екранът на фотоапарата Sony представи и полутвърд LCD предпазител – PCK-LM14, който предпазва от прах и драскотини. В комплекта е включен и отделен предпазител за панела на горния дисплей.

Освен това бе представена и нова раница, проектирана така, че да намалява умората от носенето. Моделът е LCS-BP3 и може да побере корпуса на фотоапарата с вертикалната ръкохватка и монтиран дългофокусен обектив с приближение, заедно с 3-4 резервни обектива, аксесоари и лаптоп с 15,5-инчов екран.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X