Компютърен Хардуер

IFA 2012: HP обяви хибриден лаптоп/таблет Envy X2 с Windows 8

Владимир Владков

Hewlett-Packard обяви на изложението IFA 2012 Envy X2 – хибрид между таблет и лаптоп, работещ под Windows 8. Това устройство е знак, че компанията се връща на пазара на потребителски таблети, който напусна след широко отразения провал на продукта TouchPad.

На пръв поглед HP Envy X2 прилича на нетбук с клавиатурна основа и 11,6-инчов сензорен екран. Но устройството се превръща в таблет, след като екранът се откачи от тази основа.

„Когато искам, то се превръща във великолепен таблет", каза Дейвид Конрад, директор продуктово управление в HP.

Предимствата на хибридното устройство са, че предлага най-доброто от двата свята за Windows 8, служеща като операционна система и за таблети, и за PC-та, добави Конрад. Таблетът е с дебелина 8,5 мм и тежи 680 грама, а дисплеят показва изображения с резолюция 1366 на 768 пиксела.

Envy X2 ползва нискоенергийния процесор Atom на Intel с кодово име Clover Trail. Устройството ще бъде продавано с клавиатурната основа и 64GB твърдотелен диск, а конфигурацията не може да бъде променяна. Конрад каза, че устройството ще бъде налично за празничния сезон и ще се конкурира с хибридни продукти, които вече са обявени от PC производители като Asus, Acer, Lenovo и Samsung. Windows 8 ще се предлага в търговската мрежа от 26 октомври.

Въпреки че устройството може да работи независимо като таблет, HP го разглежда като лаптоп и хората трябва да си купят клавиатурната база. Докинг станцията има слот за SD карти, USB портове и порт HDMI. Устройството има две батерии – една в базата и друга в таблета. То предоставя над 8 часа живот на батерията в режим лаптоп. Има NFC чип, HD уебкамера на предната част и 8.0 Mpx камера на задната. Като опция се предлага и стилус.

С това хибридно устройство се връща на пазара на масови таблети, като ориентира стратегията си около операционната система Windows 8, вместо около придобитата webOS.

HP обяви и сензорни ултрабуци с Windows 8, включително ултрабука Spectre XT Touchsmart, който е първият лаптоп на компанията с порт Thunderbolt. Тази технология за високоскоростно свързване е разработена от Intel за бърз пренос на данни между хост компютъра и външни периферни устройства.


IFA 2012: HP обяви хибриден лаптоп/таблет Envy X2 с Windows 8

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Ултрабукът има 15,6-инчов HD сензорен екран и се предлага с няколко модела от третото поколение процесори на Intel Core. Дебелината му е 17,9 мм, а теглото е 2,16 кг. Лаптопът разполага с портове USB 3.0, Ethernet и HDMI.

Лаптопът ще бъде пуснат в САЩ през декември на цена $1399. HP не предостави информация за пускането му на световните пазари.

HP Envy Touchsmart Ultrabook 4 има 14-инчов сензорен екран и също се предлага с един от най-новите процесори Intel Core. Ултабукът тежи 2,16 кг и предлага до 8 часа живот на батерията. Като опция се добавя AMD графична карта, която да подобри графичните способности на ултрабука. Цена и дата на пускане на този продукт не бе съобщена на IFA.

IDG News Service, Ню Йорк 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X