Компютърен Хардуер

Nikon обяви Android-базирания Coolpix S800c

Computer World

Nikon ще последва Polaroid и също ще предложи джобен фотоапарат с мобилната операционна система Android – Nikon Coolpix S800c. Това ще представлява комбинация между джобна камера и смартфон, само че без възможността за провеждане на телефонни разговори.

 Nikon Coolpix S800c

За разлика от Polaroid, която все още предстои да пусне своя модел SC1630 Smart Camera, след като го представи през януари тази година на изложението CES, Nikon бързо ще достави Coolpix S800c на пазара през септември с препоръчителна цена на дребно от $350.

Новото устройство работи като нормална джобна камера, но е базирано на Android 2.3 Gingerbread, което му осигурява пълен достъп до приложенията в Google Play.

Свързаността на фотоапарата с Интернет може да се осъществява през Wi-Fi мрежа.

16-мегапикселовият Nikon Coolpix S800c идва с 3,5-инчов OLED сензорен екран с 819 000 пиксела. Подобен монитор има и в други настоящи камери на компанията, като Coolpix S80.

Обективът на устройството позволява 10-кратно оптично приближение, като има предварително инсталирани 18 филтърни ефекта.

Камерата може да записва 1080p видео със скорост 30 кадъра в секунда.

Вградената памет на фотоапарата е около 1,7 GB и може да се допълва от външни SD и SDHC карти.

Освен това Coolpix S800c има и HDMI и USB порт, както и GPS.

Теглото на камерата е около 200 гр, а дебелината му е 1,1 инча (2,6 см).

 Nikon Coolpix S800c предлага 10-кратно оптично приближение

 

Nikon Coolpix S800c идва с 3,5-инчов OLED сензорен екран с 819 000 пиксела

Производителите на фотоапарати трескаво се опитват да открият следващото голямо нововъведение при традиционните джобни камери, докато хората все по-често разчитат на смартфоните и таблетите си за любителско снимане.

Според доклад на IHS iSuppli от март тази година, смартфоните и таблетите ще станат доминиращия начин, по който потребителите заснемат снимки и клипове през 2015 г., което означава, че „сапунерките“, както често се наричат джобните фотоапарати, постепенно ще станат отживелица.

И Nikon, и Polaroid се опитват да се спасят от тази съдба, която засега изглежда неизбежна, като интегрират Android в свои продукти. Други производители, като FujiFilm със своя FinePix F800 EXR, създават камери, които се интегрират със смартфони и таблети за лесно прехвърляне на съдържание.

Понастоящем джобните фотоапарати от висок клас предлагат по-високо качество на изображението в сравнение с повечето смартфони. Но тази разлика постепенно се стопява заради смартфони, като 41-мегапикселовия Nokia 808 PureView, iPhone 4S и устройствата от серията Samsung Galaxy. В допълнение още през март Nokia обяви, че ще пусне и Windows Phone телефон с технологията PureView (808 PureView е базиран на Symbian).

PC World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X