Компютърен Хардуер

Canon обяви EOS M – първия си безогледален фотоапарат със сменяема оптика

Computer World

Canon обяви първия си безогледален фотоапарат със сменяема оптика – EOS M. Въпреки компактния си размер, камерата има 18-мегапикселов APS-C сензор с кроп фактор 1.6, както и процесор Digic 5, които досега се намираха само в DSLR моделите на компанията. За да е още по-привлекателен за потребители, които не са фотографи, EOS M идва и със сензорен екран.

Колегите от PC World Австралия успяха да тестват предпродукционен модел на фотоапарата и коментираха, че „това, което се забелязва веднага в EOS M, е колко бързо и лесно може да фокусира. Беше настроен така, че дори не трябваше да натиснем бутона за снимане до половината; всеки път, когато камерата беше насочена от далечен обект към близък обект, фокусът се променяше почти мигновено и беше абсолютно точен. С новия 18-55 мм обектив може да се фокусира от дистанция от поне 25 см; с 22-милиметровия обектив „палачинка“ фокусирането може да става и от 15 см.“

EOS M има нова система за монтиране на обективи, но с тялото могат да се използват и обективи от сериите Canon EF и EF-S, като за целта е нужен адаптерен пръстен, който се продава отделно за $200.

Споменатите по-горе два обектива, създадени специално за EOS M, са китовият EF-M 22mm f/2 STM и опционалният EF-M 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM.

EOS M има както софтуерни, така и хардуерни бутони, но като цяло камерата може да се контролира и само през сензорния екран. Интерфейсът поддържа познати действия, като „ощипване“, плъзгане на пръст и почукване върху дисплея.


Canon обяви EOS M – първия си безогледален фотоапарат със сменяема оптика

© Computer World, Computerworld.bg

За да демонстрира качеството на снимките, които EOS M може да заснеме, Canon публикува примерни кадри, които показват богати цветове, висока детайлност, възможности за добро качество на изображението при слабо осветление и др.

Възможностите на камерата в сферата на видеото също са добри, имайки предвид размера на модела. EOS M може да заснема 1080p клипове със скорост 24, 25 или 30 кадъра в секунда. Апаратът идва както с вграден микрофон, така и с жак за външен микрофон за по-високо качество на звука. Включени са и полезни функции, като филтър, който намалява шума от вятъра, и затихвател, който редуцира заобикалящия шум.

Фотоапаратът ще дебютира през октомври за около $800 с китовия обектив.

Когато излезе, EOS M ще се включи в развиващия се пазар на безогледалните хибридни камери, където вече се конкурират гиганти, като Nikon, Olympus, Panasonic, Pentax, Samsung и Sony.

PC World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X