Компютърен Хардуер

HP сложи чип Intel Atom в нискоенергийния сървър Gemini

Владимир Владков

Hewlett-Packard разкри във вторник нова нискоенергийна сървърна платформа, наречена „Gemini", като първата й реализация ще ползва бъдещия процесор Intel Atom с кодово име Centerton.

Сървърите Gemini ще бъдат предназначени за работни товари, които не се нуждаят от мощта на традиционния сървърен CPU като Intel Xeon и които работят по-ефективно, когато са разпределени между повече, но по-маломощни ядра, каза Пол Сантелер, генерален диркетор на бизнес поделение за хипермащабни изчисления в HP.

Тези натоварвания включват обслужване на уеб страници, анализи на големи данни, стартиране на разпределена кеш памет и сървърни хостинг среди, в които потребителите искат специализиран, а не виртуализиран хардуер. За някои от тези натоварвания системата Gemini ще ползьва по-малко от една десета от енергията и ще заема една десета от пространството, което заемат традиционните x86 сървъри, обясняват от HP.

Платформата Gemini няма да се ограничи само с процесорите Atom. HP предложи нови спецификации на платформата, но каза, че тя ще ползва процесорни „касети", които ще се поставят вътре и могат да поддържат различни типове процесори в зависимост от натоварването.

Бъдещите системи Gemini ще бъдат предложени с ARM базирани процесори в тези касети, каза Сантелер. Това може да означава чипове на Calxeda и Marvell, макар че от HP не казват още.

HP разработва нискоенергийни сървъри в рамките на проект, наречен Moonshot. През миналата година бяха обявени първите „плодове" на този проект – развойната платформа Redstone Server, която ползва чип на Calxeda.

Тогава HP каза, че системата Redstone ще бъде реализирана тази година при няколко големи потребители за тестване и изглежда, че първата комерсиална система по проекта Moonshot ще бъде базирана на Calxeda.

Сега обаче сякаш Redstone е само тестова постановка. Gemini предоставя на HP единична сървърна платформа, която може да ползва многобройни типове процесори, докато системата Redstone поддържа само чипове на Calxeda.

„С Gemini ние проектираме сървър и сървърна инфраструктура, която ще е подходяща за много години напред", каза Сантелер.

Първите сървъри Gemini се тестват от потребители в лабораториите на HP и ще бъдат пуснати в продажба до края на тази година. Междувременно HP заяви, че уебсайтът на проекта Moonshot работи върху система Gemini. Един сървър Gemini обслужва 300 конкурентни сесии с 12- до 14-ватово захранване, докато система Xeon прави същото, като консумира 150 вата, твърди Сантелер.

Gemini пести енергията отчасти и заради нискоенергийните чипове. Centerton потребява 6 вата, докато чип Xeon консумира между 17 и 45 вата, заяви Джейсън Уоксмън, генерален директор на групата за облачна инфраструктура в Intel.

Gemini намалява енергийната консумация и чрез употреба на споделени компоненти за функции като комуникации, управление и охлаждане, макар че HP не предоставя подробни данни. Тя казва само, че една комуникационна стойка с Gemini ще има хиляди CPU ядра Atom.

Тайнствеността показва нивото на конкуренция в тази нова област. Все повече компании се интересуват от създаването на сървъри с много нискоенергийни процесорни ядра, като клиентите искат да се свали енергийното потребление в центровете за данни. Dell създава нискоенергийни сървъри с помощта на процесори ARM, а SeaMicro вече продава сървъри с чипове Atom, макар че вероятно ще се прехвърли към процесори на Advanced Micro Devices, тъй като бе купена именно от AMD.

Чиповете Intel Atom са проектирани първоначално за мобилна употреба, но подобно на процесорите ARM, които също са правени за мобилни устройства, вече могат да бъдат открити в дома в сървъри за натоварвания, които не изискват толкова сериозна изчислителна мощ.

Centerton е 64-битов чип, който включва няколко функции, обикновено предоставяни от сървърни CPU, включително корекция на паметта и поддръжка на сървърна виртуализация. Днешните процесори ARM все още са 32-битови и им липсват някои от тези сървърни възможности, може би затова HP реализира първо сървър, базиран на Atom.

IDG News Service, Сан Франциско 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X