Компютърен Хардуер

Canon представи EOS 650D и два нови обектива – 18-135mm и 40mm

Computer World

Canon представи дигиталната огледално-рефлексна камера Canon EOS 650D (Rebel T4i), която идва с много новости и подобрения спрямо предходните модели, и два нови леки и компактни обектива – Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM и Canon EF 40mm f/2.8 STM, които са подходящи както за фотография, така и за видео.

Canon EOS 650D е първият модел от гамата EOS, който включва двойна система за автофокус (AF), която осигурява висока детайлност във фотографиите, а при заснемането на видео улеснява автоматичния фокус. Системата включва 9 фокусни точки, като всички са кръстати, което би трябвало значително да улесни фокусирането в автоматичен режим.

В сърцето на камерата стои 18-мегапикселов APS-C Hybrid CMOS сензор и 14-битов процесор DIGIC 5, които позволяват заснемането на остри, големи изображения със скорост 5 кадъра в секунда. Според Canon, тази матрица позволява изображенията да бъдат разпечатвани в големи размери, например плакати, без от това да намалява детайлността.

Що се отнася до процесора – 650D е първият от по-ниския клас EOS модели, който работи с DIGIC 5. Този процесор осигурява повече бързина, по-богати цветове и по-плавно преливане на тоновете, твърдят от компанията. Освен това мощта му прави камерата добра за заснемане на скоростни спортове.

Друга новост е капацитивния сензорен екран, който е 3-инчов, с резолюция от 1 MP и се върти. Дисплейът поддържа редица жестове с един и няколко пръста. Сензорният контрол внася в работата с камерата едно изцяло ново измерение на работа в режим Live View. Например, вече потребителят може с пръст директно върху екрана да посочи областта, където желае да фокусира, да следи лица или да променя настройките. Освен това разглеждането на снимки също се подобрява, тъй като сега само с един жест те могат да бъдат увеличавани, за да се изследват детайлно. Това, че екранът е и подвижен дава още повече свобода на работата, което е особено важно при заснемането на видео.

Светлинната чувствителност на камерата е с широк диапазон – от 100 до 12 800 ISO, като може да се увеличи и до 25 600.

EOS 650D може да заснема Full HD (1920x1080p) клипове. Новата хибридна AF система улеснява и подобрява автоматичния фокус, а в двата нови обектива EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM и EF 40mm f/2.8 STM специално е обърнато внимание на видеозаписът, тъй като са с много тих и гладко работещ стъпков мотор (STM).


Canon представи EOS 650D и два нови обектива – 18-135mm и 40mm

© Computer World, Computerworld.bg

С фокусно разстояние 18–135 мм и минимално разстояние за фокусиране от 0,39 м,

EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM

е създаден, за да предложи на фотографите компактен и универсален вариообектив, който може да се използва за заснемане на разнообразни обекти – от портрети до пейзажи и спортни снимки.

За да осигури висококачествени снимки при ниска скорост на затвора, EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM предлага интелигентен оптичен стабилизатор на образа (IS), който позволява да се снима с 4 пъти по-ниска скорост на затвора в сравнение с моделите без стабилизатор на образа, твърдят от Canon.

Обективът също така разпознава дали фотографът снима нормално или с хоризонтални движения, за да зададе най-подходящия режим за стабилизатора на образа и да заснеме най-качествените изображения.

При запис на видео автоматично се активира режимът „Динамичен стабилизатор на образа“, който компенсира ефекта от заклащането на фотоапарата, причинено от движението на фотографа, за осигуряване на гладка и стабилна картина.

За меко разфокусиране на фона при снимане с малка дълбочина на рязкост (за снимки и видео) EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM използва електромагнитна диафрагма (EMD) с кръгов отвор, която позволява прецизен контрол на настройките за отвор на диафрагмата.

Качеството на изображението се осигурява благодарение на четири групи оптични елементи, включително един Ultra-low Dispersion (UD) и един Precision Molded Optics (PMo) за предотвратяване на хроматичната аберация. Оптимизираните Super Spectra покрития на Canon на всеки оптичен елемент намаляват също отблясъците от обектива

EF 40mm f/2.8 STM

е първият суперкъс EF обектив на Canon с фиксирано фокусно разстояние от 40 мм и широк отвор на диафрагмата (f/2.8). Минималното разстояние за фокусиране при него е 0,3 м.

Обективът е създаден за потребители, които се нуждаят от универсален, компактен и лек обектив за портрети, репортажи, пътувания и пейзажи, според Canon.

Този обектив също използва електромагнитен контрол на кръговата диафрагма със седем пластини и включва и асферични оптични елементи с покритие Super Spectra.

В допълнение към дебюта на новата камера

Canon обяви и промоция.

Потребителите, закупили EOS 650D преди 31 август от определени магазини, ще получат безплатно новата фотографска подплатена чанта 300EG. В нея има достатъчно пространство за пренасянето на едно тяло, до три обектива и аксесоари.

Във Великобритания Canon EOS 650D ще бъде наличен от 15 юни.

Там ще струва £583 плюс ДДС, а в комплект с китовия обектив EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II цената му ще бъде £667. Ако пък тялото се продава само с обектив EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM, тогава цената скача на £850, но този комплект ще се появи през юли.

Чантата 300EG пък може да бъде закупена отделно за £67 плюс ДДС.

Digital Arts Magazine

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X