Компютърен Хардуер

Intel: Оптични кабели за Thunderbolt ще има още тази година

Владимир Владков

Оптични кабели за портовете Thunderbolt, които предоставят по-бърз пренос на данни на големи разстояния между компютри като Apple Macintosh, ще бъдат налични до края на тази година, съобщиха от Intel.

 

 

Thunderbolt, представена точно преди 1 г., представлява технология за високоскоростни конектори, която пренася данни между компютри и периферия. Днешните инсталации на Thunderbolt са базирани на медни кабели, но оптиката ще предостави по-голяма пропусквателна способност и по-дълги кабели, заяви Дейв Салватор, говорител на Intel.

Thunderbolt е съвместна разработка на Apple и Intel, разглежда се като по-бърза алтернатива на USB 3.0 със скорост на преноса до 10Gbps. Цял филм в HD резолюция може да бъде прехвърлен от външен диск на лаптопа за под 30 секунди.

Технологията бе представена през 2009 с обещанието за ползване на светлинни импулси за преноса на данни. Но заради възпиращите цени на фибро-оптичните елементи, първоначално Thunderbolt бе инсталирана на Apple Macintosh машини с медни кабели. PC производители като Lenovo ще предложат портове Thunderbolt и в Windows лаптопи до края на тази година.

Intel каза, че медните кабели са адекватно решение за пренос на данни на къси разстояния до 6 метра. Оптичните кабели ще бъдат добро решение за пренос на данни на по-големи дистанции от порядъка на десетки метри.

Преминаването към оптика обещава работата с по-дълги кабели, а развитието на технологията – по-голям капацитет, заяви Салватор.

Когато се свързват с оптични кабели обаче, устройствата, които се нуждаят от захранване, изискват свой собствен захранващ източник. Пускането на енергия през дълги оптични кабели обаче може да не е практичен подход заради падането на енергията от индуцирания импеданс.

Медните кабели имат предимството да предоставят до 10 вата енергия, което означава, че устройството няма нужда от електрически контакт, каза Салватор.

Intel не предостави точен времеви период, в който оптичните кабели ще са достъпни. Компанията отказа и да коментира цените.

Съществуващите портове в Apple Mac ще са съвместими с бъдещите оптични кабели. Потребителите ще могат да купуват съществуващи продукти и да преминат от мед към оптика без промени в компютрите.

Целта на Intel с Thunderbolt е да намали броя на портовете и да обедини всички протоколи за пренос на данни, мрежи и дисплеи през един единствен конектор. Thunderbolt поддържа протоколи като DisplayPort за дисплеи и PCI-Express 2.0 за периферия като външни устройства за съхранение. Thunderbolt устройствата споделят общ конектор, като всички уреди могат да бъдат навързвани едно след друго чрез електрически или оптични кабели.

Thunderbolt все още е нишова технология, която намира приложение предимно в областта на съхранението и мрежите, казва Джим МакГрегър, главен технологичен стратег в In-Stat.

Добре е да имаме Thunderbolt в компютрите, но няма да усетим разликата докато тя не достигне до всекидневни уреди като джобни телефони, камери и MP3 плейъри, добави МакГрегър. Производителите на битова електроника обаче се опитват да се отърват от кабелите и затова развиват редица безжични технологии.

IDG News Service, Ню Йорк 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X