Компютърен Хардуер

С 80% по-бързи обещават да са новите чипове Intel Xeon E5

Computer World

Intel обяви официално своята нова процесорна фамилия за сървъри Xeon E5-2600, базирана на архитектурата Sandy Bridge. Според компанията, тя осигурява 80% прираст в производителността в сравнение с предишното поколение от серията Xeon 5600. Чиповете са насочени главно към непрекъснато растящите нужди на изчислителните центрове за облачни изчисления и обработка на големи обеми от данни. За да удовлетвори тези потребности, компанията се е фокусирала върху подобренията в четири основни области: производителност, енергоефективност, I/O пропускателна способност и сигурност.

Новата Xeon E5 серия процесори поддържа до осем изчислителни ядра в един чип, но наличието на HyperThreading поддръжка ефективно увеличава обслужваните потоци до 16 на цокъл. Новите процесори също така поддържат и повече оперативна памет – до 768GB в сървърни системи с 24 памет слота – което е подходящо за специфични ресурсоемки приложения и виртуални машини.


С 80% по-бързи обещават да са новите чипове Intel Xeon E5

© Computer World, Computerworld.bg

Според Intel, важна роля за подобрението в производителността имат реализираната в новите процесори Advanced Vector Extension (AVX) технология, както и новата версия на решението за динамичен овърклок Turbo Boost 2.0. Освен това от компанията твърдят, че Xeon E5 чиповете са с над 50% по-енергоефективни от предшествениците си, което ще намали общата цена на притежание и оперативните разходи за мощни сървъри. Предвидени са също инструменти за мониторинг и контрол на енергопотреблението като Intel Node Manager и Intel Data Centre Manager.


С 80% по-бързи обещават да са новите чипове Intel Xeon E5

© Computer World, Computerworld.bg

За подобренията във входно-изходната (I/O) пропускателна способност пък допринася решението Intel Data Direct, което позволява на Ethernet маршрутизаторите и адаптерите да насочват трафика от данни директно към кеша на процесора, с което се намалява енергоконсумацията и латентността. Intel Xeon E5 са и първите процесори, в които има PCI Express 3.0 контролер, интегриран директно в самите CPU чипове – решение, което намалява латентността с 30% и утроява потока от обслужвани данни, смятат от Intel.

Xeon E5 фамилията използва и новите инструкции Advanced Encryption Standard New Instruction (AES-NI), които помагат за по-бързото кодиране и декодиране на данни в различни приложения и транзакции. Според компанията, всичко това, заедно с Trusted Execution Technology решението, дава на организациите по-добро ниво на защита на изчислителните им центрове срещу евентуални атаки.

Intel доставя новите сървърни процесори на партньорите си още от третото тримесечие на миналата година, така че към момента вече има готови Xeon E5-2600-базирани сървъри и работни станции от компании като Cisco, Dell, Fujitsu, HP и IBM. Самите процесори ссе предлагат в общо 17 различни варианта с цени от $198 до $2050 на едро (за партиди от по 1000 бр.).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X