Компютърен Хардуер

Canon обяви EOS 5D Mark III

Computer World

EOS 5D Mark IIICanon обяви новото допълнение към серията EOS – EOS 5D Mark III. Фотоапаратът подобрява характеристиките на предшественика си EOS 5D Mark II, осигурявайки по-бърза реакция, по-висока разделителна способност, по-висока производителност на обработка и разширени творчески възможности – както за снимки, така и за видео с HD качество, заявиха от компанията.

Цената на EOS 5D Mark III в САЩ е около $3,499, според сайта на Canon.

Ключови характеристики:

  • 22,3-мегапикселов сензор с пълнокадров размер
  • Автоматичен фокус с 61 точки
  • Заснемане на серия от снимки с до 6 fps
  • Светлочувствителност ISO 100 – 25 600
  • Full HD видео с ръчен контрол
  • 14-битов процесор DIGIC 5+
  • Подобрено уплътнение срещу атмосферни влияния
  • 3,2-инчов дисплей с 1 040 000 пиксела
  • HDR режим с предварително дефинирани настройки

EOS 5D Mark III идва с нов, 22,3-мегапикселов сензор с пълнокадров размер,

който предлага по-фина детайлност и „перфектен баланс на разделителната способност за снимки и HD видео и поддържа заснемане на серия от снимки с до 6 кадъра в секунда” при пълна резолюция благодарение на 8-каналното четене от сензора, твърдят от Canon. Новият модел позволява заснемането на до 18 RAW изображения в серия (или над 16 000 JPEG снимки, когато се използва със сертифицирани по стандарта UDMA 7 карти памет) без необходимост от допълнителни аксесоари. Наред с това усъвършенстваната архитектура на сензора осигурява изключително широк диапазон на ISO светлочувствителност 100 – 25 600, като е възможно да се разшири до 102 400. Това позволява заснемане на ясни и висококачествени изображения дори при много слаба светлина.

Също така камерата разполага с AF система с 61 точки,

като флагмана EOS-1D X, и измерване на експонацията с 63 зони. Системата включва 41 кръстовидни и 5 двойни кръстовидни сензора. Познатите от EOS-1D X предварително дефинирани потребителски настройки на AF функцията помагат при заснемане на трудни за улавяне обекти, като осигуряват допълнителна надеждност в ситуации, когато движението на обекта е непредвидимо.

Системата за измерване на експонацията iFCL на Canon,

включваща 63-зонов двуслоен сензор, свързан към всяка точка на AF системата, осигурява точна експонация. Информацията за фокуса, събрана от AF системата, се анализира заедно със сигналите за цвят и яркост, измервани от самия сензор.

EOS 5D Mark III идва и с най-новия, 14-битов процесор на Canon за обработка на изображения

DIGIC 5+,

който осигурява достатъчна мощност за изпълнение на редица нови функции без да се забавя работата на фотоапарата. 14-битовото аналогово/цифрово преобразуване гарантира по-гладка градация на тоновете и преход между цветовете, а вградената функция за снимане с широк динамичен диапазон (HDR) комбинира три снимки с различни експонации и позволява да бъде приложена една от пет предварително дефинирани Tone Map настройки. Това дава възможност за заснемане на всички детайли в сцени с голям контраст. Функцията за вградена обработка и редактиране на RAW изображения позволява на фотографа да започне постобработка на изображенията веднага след заснемането им.

Благодарение на увеличената мощност на процесора DIGIC 5+ фотоапаратът предоставя редица функции, които допринасят за по-високото качество на изображенията. Коригирането на винетирането, компенсирането на хроматичната аберация (странично и осово) на обектива и редуцирането на шума при снимане с висока ISO светлочувствителност се извършват без забавяне на работата на фотоапарата. Така фотографите могат да продължат да снимат без каквото и да е забавяне. Наред с това вграденото категоризиране на изображенията чрез специален бутон улеснява организирането на изображенията преди постпродукция.

EOS 5D Mark III включва новия бутон „Творческо снимане”,

който позволява на потребителите бързо да избират „Стил на снимката”, да заснемат изображения с множество експонации. Бутонът предлага също пряк достъп до функцията за HDR снимане. Натискането на „Творческо снимане” при възпроизвеждане извиква новата функция за сравняване на изображения – две изображения се възпроизвеждат едновременно на екрана едно до друго, които фотографът може да преглежда и увеличава и да сравнява качеството на тяхната експонация.

В ситуации, когато фотографът иска да остане незабелязан, например при заснемане на сватби, EOS 5D Mark III предоставя

нов режим за безшумно снимане,

който значително редуцира характерните звуци от движението на затвора и огледалото. Достъпен е още безшумен режим за серия от снимки, който позволява заснемане на движещи се бързодвижещи се обекти.

EOS 5D Mark III надгражда характеристиките на EOS 5D Mark II с редица нови функции, въведени след допитване до фотографи, за осигуряване на

още по-добро видео с Full HD качество.

Освен че предлага контрол върху дълбочината на рязкост, новият сензор и мощта на DIGIC 5+ подобряват качеството на изображението чрез отстраняване на ефекта моаре, неточностите в цветовете и други проблеми. Превключвателят за режим „Видео” и бутонът за запис на видео също улесняват работата с фотоапарата, като позволяват на потребителите да започнат да записват веднага след активиране на режима „Видео”.

Допълнителни функции за запис на видео са ръчният контрол на експонацията и увеличеният брой опции за компресиране на видео, като се поддържа както вътрешнокадров (ALL-I), така и междукадров (IPB) метод. Кадровата честота варира между 24 fps и 60 fps, а поддръжката на SMPTE код осигурява по-голяма гъвкавост при редактиране и по-лесна интеграция при запис с множество фотоапарати. Потребителите могат също да проверяват и настройват звука по време на запис от екрана Quick Control на фотоапарата, а жак за слушалки позволява следене на нивото на звука както при запис, така и при възпроизвеждане. Увеличената производителност на обработка на DIGIC 5+ прави възможно удобно да се изрязва записаното видео в самия фотоапарат.

Лекото тяло от магнезиева сплав

защитава фотоапарата от атмосферни влияния, а конструкцията на затвора също е подсилена за осигуряване на 150 000 цикъла при продължително ежедневно използване.

Усъвършенствана версия на визьора

(технология „Интелигентен визьор”), познат от EOS 7D, предоставя приблизително 100% покритие и извежда координатна мрежа чрез вградения прозрачен LCD.

Използваният и в EOS-1D X подсилен 3,2” Clear View II LCD дисплей

осигурява висококачествено кадриране и възпроизвеждане. Неговата разделителна способност от 1040k пиксела осигурява точна проверка на рязкостта и фокуса на изображението, а конструкцията без междини, позната от EOS-1D Mark IV, предпазва от отражения и защитава дисплея от прах и одрасквания.

В апарата са включени и жак за слушалки и заключване на програматора,

а двете гнезда за карти (UDMA 7 CF карта плюс SD карта) позволяват запис в двете карти едновременно, автоматично превключване, когато използваната карта се запълни, и възможност за копиране на изображения от една карта в друга чрез фотоапарата.

EOS 5D Mark III се доставя с най-новата версия на Digital Photo Professional (DPP),

безплатния софтуер на Canon, включен в пакета, който позволява високоскоростна и висококачествена обработка на RAW изображения. Нова функция в DPP v3.11 е цифровият оптимизатор на обектива – нов революционен инструмент, който подобрява разделителната способност на изображението.

Цифровият оптимизатор на обектива имитира точно работата на обектива чрез серия от сложни математически функции, които възпроизвеждат всеки етап на преминаването на светлината по оптичния път. Чрез тази информация цифровият оптимизатор на обектива може да коригира редица обичайни оптични разсейвания и загуба на разделителна способност, причинена от нискочестотния филтър на сензора, като приложи компенсация към всяка снимка за постигане на максимално реалистични изображения. Това помага за създаването на високодетайлни изображения с лесно управляеми размери на файловете.

Като част от системата EOS,

EOS 5D Mark III е съвместим с над 60 EF обектива, включително EF 24-70mm f/2.8L II USM – новия широкоъгълен обектив от серия L на Canon. Фотоапаратът е съвместим също с новия набор от аксесоари, предоставящи допълнителни творчески възможности, сред които е и Speedlite 600EX-RT – мощна TTL светкавица с безжична радиовръзка. Наред с това новата батерия BG-E11 предлага по-лесна и по-гъвкава работа и може да удвои ефективното време за използване на фотоапарата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X