Компютърен Хардуер

Излезе новият топ DSLR на Nikon – D4

Computer World

Nikon D4Nikon обяви дебюта на своята фул-фрейм DSLR камера от най-висок клас Nikon D4, която наследява D3S. Компанията ще покаже новия си флагшип модел на международното изложение за потребителска електроника CES 2012, което ще се проведе между 10 и 13 януари в Лас Вегас.

Основните функционалности на камерата са:

 • Нов CMOS сензор в Nikon FX формат

Nikon D4 идва с нов CMOS сензор в Nikon FX формат със 16,2 млн. ефективни пиксела. Въпреки по-високата резолюция, от компанията твърдят, че D4 може да чете данни по-бързо от предшественика си D3S.

 • Разширен ISO обхват

Друга важна характеристика на камерата е разширеният ISO обхват – от 100 до 12 800, който може да се увеличи до между 50 и 204 800.

 • Нов процесор EXPEED 3

Nikon D4 идва и с нов процесор EXPEED 3, който „предлага по-добро качество на изображението и още по-бързи скорости при обработка за ярки и същевременно достоверно предадени цветове, по-широк динамичен диапазон и богати тонове – твърдят от компанията. – Той също така ефективно подтиска шума с усъвършенствана обработка за намаляване на шума за изображения, заснети при висока светлочувствителност и тъмни условия, като същевременно запазва качеството и остротата. Обработката за намаляване на шума във видео поддържа очертанията точни и ясни в клипове, записани в ситуации със слабо осветление.“

Освен това от Nikon добавят, че EXPEED 3 използва енергията ефективно, „значително допринасяйки за нискоенергийния дизайн на камерата“.

 • Нов RGB сензор с 91 000 пиксела за по-добро разпознаване на сцени

Апаратът е оборудван и с със система за разпознаване на сцени която поддържа разпознаване на лица, когато за кадриране се използва оптичния визьор. Новият RGB сензор с 91 000 пиксела улеснява разпознаването на лица и фокусирането върху тях при автофокус. Когато едно лице бъде засечено, 3D Color Matrix Metering III базира контрола на експозицията на яркостта на това лице, така че то да е оптимално осветено дори и при наличието на светлинен източник зад обекта.

 • 51-точковата система за автоматичен фокус

Друго подобрение в Nikon D4 е 51-точковата система за автоматичен фокус, която използва новия сензорен модул за автофокус Advance Multi-CAM 3500FX за по-бързо и точно фокусиране, „което се представя изключително добре при затъмнени условия“, дори такива, в които човешкото едва вижда, според компанията. Петнайсетте фокусни точки в центъра на кадъра са кръстати сензори, засичащи фазови различия и хоризонтално, и вертикално. Всички 51 точки са напълно функционални, когато се използват обективи с максимална апертура f/5.6. Освен това 11 точки – 5 в средата и по 3 от всяка страна – са напълно функционални при обективи с максимална диафрагма f/8. „Това позволява прецизно фокусиране при спортна и друга подобна фотография, когато се използват супер-телефото обективи NIKKOR с телеконвертор (2,0х) с комбинирана стойност на апертурата f/8“, коментират от Nikon.

В допълнение въвеждането на нов алгоритъм позволява по-бърз автофокус с още по-голяма острота.

 • 10 кадъра в секунда и поддръжка на XQD карти памет

Също така фотографите вече ще могат да заснемат до 10 кадъра в секунда в FX формат с AF и AE следене. Благодарение на поддръжката на високоскоростните карти памет от следващо поколение XQD могат да бъдат направени до 100 снимки в RAW формат при 10 fps.

И споменавайки карти, трябва да отбележим, че апаратът има два слота – един за XQD карти и друг за CompactFlash карти.

Когато се използва четец на XQD карти, поддържащ USB 3.0 (SuperSpeed USB), прехвърлянето на съдържание от камерата към компютър е доста бързо.

 • Full HD

В Nikon са помислили и за онези, които ще използват Nikon D4 и за заснемане на видео – логично, имайки предвид нуждите на много от потребителите и успеха на Canon 5D Mark II. Камерата позволява заснемането на Full HD клипове с 23, 25 или 30 кадъра в секунда в FX-базиран формат (само във формат 16:9), DX-базиран формат или 1920 х 1080.

FX-базираният формат напълно се възползва от големия сензор, „позволявайки клипове с акцент върху задоволителни матови характеристики“, обясняват от Nikon.

Когато към тялото бъде прикачена DX леща, апаратът автоматично избира DX-базирания формат. Той е подходящ за създаване на телефото ефект.

За още по-силен телефото ефект форматът 1920 х 1080 осигурява около 2,7-кратен кроп за ъгъла на виждане.

Компресията на видеото вече се осъществява по метода H.264/MPEG-4 AVC.

Трябва да се има предвид, че има ограничение на дължината на един клип, което се простира от 20 мин. до 29 мин. и 59 сек. в зависимост от настройките за качество и формат.

Освен това камерата е оборудвана с конектор за външни микрофони, за да позволи стерео записи. D4 предлага и конектор за слушалки, поддържащ стерео.

За допълнително удобство към камерата е добавен бърз бутон за старт и стоп на заснемането на видео, разположен близо до бутона за освобождаване на затвора.

Другите по-важни характеристики и функции на D4 са:

 • Подобрена издръжливост от 400 000 сработвания;

 • Тяло от магнезиева сплав, „което е много издръжливо на прах и вода“ и тежи около 1 кг;

 • Тих механизъм на затвора, който „почти напълно елиминира шума от работата на огледалото и затвора“;

 • Възможност за заснемане на кадри на определени интервали от време, които след това може да бъдат прегледани със скорост, която е между 24 и 36 000 пъти по-бърза от нормално;

 • Оптимизация за вертикално и хоризонтално снимане;

 • Подсветка на бутоните;

 • Визьор, използващ стъклена пентапризма, който обхваща близо 100% от кадъра при FX формат и има увеличение от 0,7 пъти;

 • 4 опции за формат при фотография – FX (36 x 24), 5:4 (30 x 24), 1.2x (30 x 20) и DX (24 x 16), плюс индикатор във визьора;

 • 3,2-инчов LCD дисплей с 921 000 пиксела, създаден от подсилено стъкло, който в реално време показва вижданото от обектива;

 • Виртуален хоризонт на монитора и във визьора, показващ ъгъла, под който камерата е наклонена настрани (roll), напред или назад (pitch);

 • Баланс на бялото, който може да се настройва на степени с разлика 10 К;

 • HDMI порт;

 • 2600 кадъра с напълно заредена батерия.


Nikon Wireless Transmitter WT-5Wireless Transmitter WT-5

Заедно с Nikon D4, който има Етернет порт и функции за жична LAN връзка, компанията представи и новото компактно устройство за безжично прехвърляне на данни Wireless Transmitter WT-5, поддържащо стандартите 802.11a/b/g/n. С 802.11n WT-5 може да прехвърля файлове два пъти по-бързо от предшественика си WT-4.

Чрез новия трансмитер и HTTP режима на D4 един потребител може дистанционно през браузър на компютър или смартфон да вижда файловете в картата памет и да контролира основните функции на апарата, включително гледане през обектива в реално време, снимане и правене на видео. Освен това с WT-5 може да се снима синхронизирано с до 10 камери, като всяка разполага с по едно устройство.

WT-5 се захранва от камерата.

AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G

Освен това заедно с Nikon D4 компанията обяви и нов член на семейството лещи NIKKOR – FX-форматната AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G. Новият обектив е предназначен за обща фотография, пътувания, пейзажи, портрети, условия с ниска осветеност и заснемане на клипове с голяма дълбочина на резкостта.

Capture NX 2 2.3

Също така на 20 декември Nikon пусна бета версията на софтуера си за редактиране на изображения Capture NX 2 2.3. Новото издание предлага по-бърз алгоритъм за обработка и по-интуитивен контрол на функциите. Също така вече има естествена поддръжка и за 64-битови операционни системи.

Nikon D4 ще бъде наличен във Великобритания от 16 февруари на цена £3999 с ДДС.

Обективът AF-S NIKKOR 85mm f/1.8G ще излезе през март за £392 с ДДС.

www.nikon.com

Digital Arts Magazine

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X