Компютърен Хардуер

HP готви сървъри на базата на ARM чипове

Computer World

Компанията Hewlett-Packard е сключила договор с разработчика Calxeda, основната дейност на когото е производството на процесори с микроархитектура ARM. Основният продукт на Calxeda е 32-битов четириядрен процесор с архитектура Cortex-A9, който е предназначен за използване в сървъри. В рамките на близките няколко месеца HP планира да пусне свое семейство сървъри, които да бъдат базирани именно на такива ARM процесори.

По производителност чиповете на Calxeda не могат да се сравняват с възможностите на процесорите Intel Xeon със Sandy Bridge архитектура. Предимствата на ARM продуктите са в намаленото енергопотребление и топлоотделяне, както и в подобрената мащабируемост, което позволява да се обединят до 480 изчислителни ядра в една сървърна система с височина 2U. Освен това цените на процесори са доста приемливи. 

Според анализатори в НР, новите сървърни решения с процесори ARM ще намерят своето правилно място на пазара. Търсенето на енергоефективни сървърни системи може да се окаже по-голямо, отколкото се прогнозира, а от разработката на Calxeda вече се интересуват и други компании. Все още остава неясно какво развитие ще претърпи софтуерната екосистема за такива сървъри. 

www.theregister.co.uk

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X