Компютърен Хардуер

Intel: бъдещите ултрабуци ще приличат повече на таблети

Computer World

По време на откриването на Citi Technology Conference в Ню Йорк, Стейси Смит, главен финансов директор на Intel, разказа за перспективите, които стоят пред концепцията “ултрабук”. Смит смята, че сегашният застой от гледна точка форм-фактор на ноутбук пазара, трябва скоро да приключи. Бъдещите ултрабуци повече ще приличат на таблетите – т.е. ще получат въртящ се сензорен екран подобен на сегашните ноутбук-таблети.

По този начин ултрабуците ще могат да бъдат използвани както като стандартни ноутбуци, така и като таблети. Под ултрабук се разбира производителен и лек преносим компютър с малка дебелина, с много голямо време за автономна работа и относително невисока цена. Някои модели бяха представени по време на берлинското изложение IFA 2011.

Освен това Стейси Смит засегна темата  за бъдещата операционна система Windows 8, която ще поддържа както x86 чипове, така и ARM процесори от производители като Qualcomm, Texas Instruments и NVIDIA. Представителят на Intel смята, че компанията много успешно може да се конкурира с ARM на ултрабук пазара като предлага чипове с по-висока производителност и функционалности.

Припомняме, че Intel планира да инвестира $300 милиона през следващите няколко години в компании, които разработват нови технологии за ултрабуци.Фондът Intel Capital Ultrabook Fund ще инвестира в компании, работещи върху свързани с тази област технологии като сензорни екрани и по-дълъг живот на батерията.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X