Компютърен Хардуер

Чипът Apple A6 ще увеличи бързодействието и времето за работа на следващия iPad

Computer World

Таблетът Apple iPad от следващо поколение ще предлага по-голямо бързодействие и по-висока енергоефективност благодарение на 4-ядрения процесор A6. Самият таблет вероятно ще се появи на пазара не по-рано от юни следващата година, смята Линли Гуенап - главен анализатор в The Linley Group. Според него A6 скоро ще влезе в производство във фабриките на тайванската компанията TSMC. Процесорът A5 се произвежда от Samsung, но в момента Apple е влязла в съдебни спорове с южнокорейския технологичен гигант. 

Съгласно плановете за производство на А6, пускането на чипа ще започне най-рано през второто тримесечие на 2012 г, като следващият iPad  ще се появи по същото време. Тези прогнози обаче са в противоречие с информацията на Wall Street Journal, появила се неотдавна, според която Apple се очаква да представи таблета си в началото на следващата година.

Усъвършенстването на A6  ще стане възможно благодарение на прехода към 28-нанометровия технологичен процес в TSMC. За сравнение, A5 се произвежда по 40-нанометровия. В основата на A6 ще се използва архитектура ARM Cortex-A9, каквато е и при A5. От своя страна компанията ARM обяви новата архитектура Cortex-A15, но първите чипове на нейната основа ще се появят най-рано в края на 2012 година, смята Гуенап.
По неофициални данни iPad от трето поколение ще разполага с екран с QXGA резолюция (2048×1536) пиксела. Това е два пъти по-голяма разделителна способност спрямо iPad 2 (1024×768 точки). Броят на точките на квадратен инч е 280 ppi срещу 132 ppi в настоящата версия. Диагоналът на QXGA дисплея в iPad 3 се очаква да остане същия - 9,7 инча.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X