Компютърен Хардуер

iSuppli: До 2015 г. всеки четвърти ноутбук ще бъде базиран на ARM чип

Computer World

Процесори с ARM архитектура ще започнат да завладяват ноутбук пазара през 2012 година, сочат най-новите прогнози на iSuppli. За това сериозно проникване на тези чипове ще способства очакваната операционната система Windows 8, смятат анализаторите. Тази платформа заедно с поддръжката на x86 чипове ще получи съвместимост с ARM решения.До края на 2012 година се очаква да се появят първите устройства, използващи процесори от следващо поколение ARM Cortex-A15. Тези продукти ще се предлагат с едно до шест ядра, а тактовата честота може да варира от 1,0 до 2,5 GHz.

Според оценки на анализаторите, през 2012 година делът на ARM процесорите в сегмента на ноутбуците ще надхвърли 3%, а доставките на такива компютри от гледна точка бройки ще бъдат 7,6 милиона. Обаче към средата на това десетилетие чипове с ARM  архитектура могат да заемат до 22,9% от пазара на преносими компютри, а доставките – 74 милиона бройки. Това може да означава, че към 2015 година ARM процесорите ще бъдат във всеки четвърти ноутбук.
Ако се погледне мобилния пазар като цяло, включващ таблети, нетбуци и други устройства, то сега делът на ARM решения е около 10%. Към края на тази година този показател се очаква да нарасне до 15%, а през 2015 година – да превиши 50%, допълват от iSuppli.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X