Компютърен Хардуер

Специална система ще регулира TDP нивото в новите чипове AMD Opteron

Computer World

През третото тримесечие на 2011 година AMD има намерение да пусне сървърни процесори Opteron от следващо поколение, които ще се произвеждат по архитектурата Bulldozer. От изданието eWeek съобщават обаче, че при тези чипове ще се появи специален инструмент за управление на максимално ниво на топлинно разсейване (TDP). Благодарение на системата TDP Power Cap корпоративните потребители могат да “орежат” TDP-то, за да добият максимална енергийна ефективност на сървърите.

 Ще очакваме чиповете Interlagos и Valencia, които ще се произвеждат по 32-нанометровата методика. Продуктите от серията Interlagos, предназначени за високопроизводителни системи и сървъри от средно ниво, и ще разполагат с 16 изчислителни ядра. Решенията от линията Valencia ще се предлагат във варианти с 6 и 8 ядра.

Освен това новите процесори Opteron ще получат подобрена технология Turbo Core, задачата на която е динамично да увеличава бързодействието на отделните ядра в зависимост от текущото натоварване. С тази система и заедно с TDP Power Cap може да се добие оптимално съотношение между производителност и използвана енергия.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X