Компютърен Хардуер

Computex 2011: AMD извади първия си процесор за таблети

Computer World

Компанията AMD представи на изложението Computex в Тайван първия си хибриден процесор от серията Z (под кодовото име Desna), който се характеризира с ниско енергопотребление. Чипът AMD Z-01, е предназначен  предимно за таблети, има две Bobcat изчислителни ядра с x86 архитектура и тактова честота 1 GHz. Освен това в неговия състав влиза графичен контролер Radeon HD 6250 с 80 поточни процесора, поддържащ DirectX 11. Максималното TDP ниво на процесора е 5,9 вата. 

Процесорите от серията Z са специално разработени за работа с Windows 7 OS на Microsoft. Операционната система Android на Google ще може да работи върху Windows 7 софтуерния пакет. Това разкри Крис Клоран, вицепрезидент и генерален мениджър на група за компютърни решения в AMD, по време на пресконференция на Computex. 
Възможността да се стартира Android ще направи повече приложения достъпни за AMD таблетите. Голяма част от таблетите с Android са насочени към потребителския сегмент, докато Windows 7 устройствата, като Slate 500 на Hewlett-Packard, са насочени към бизнеса, твърди Клоран.От AMD предвиждат следващата година да обявят процесори с кодовите наименования Wichita и Krishna, за устройства с ниска консумация (каквито са именно таблетите). Тези чипове ще се произвеждат по 28-нанометровата технология и ще имат до 4 процесорни ядра. 

Първият таблет на основата на AMD Z-01 е WindPad 110W. Той бе представен на Computex 2011 от компанията MSI. Устройството е снабдено с 10-инчов дисплей с резолюция 1280х800 точки, 2 GB оперативна памет, 32 или 64 GB флаш памет, Wi-Fi, Bluetooth и 3G (опционално) модули, две камери, GPS приемник, картов четец, Mini HDMI и USB 2.0 портове. Операционната система  е Windows 7 Home Premium/Professional. От MSI твърдят, че таблетът работи на батерия до 6 часа. Таблетът WindPad 110W ще се предлага на ориентировъчна цена от $600. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X