Компютърен Хардуер

Computex 2011: Intel ще възстановява интереса към нетбуците с нов чип

Computer World

Intel обяви нов процесор от известната фамилия Atom по време на изложението Computex. Благодарение на него ще се намали сериозно цената на нетбуците за развиващите се пазари на под $200. Обаче намалената цена ще означава и по-ниска производителност от тази на стандартните нетбуци.

Едноядреният чип Atom N435 поддържа 1,33 GHz работна честота и включва 512 КВ кеш, правейки го най-бавния чип от второто поколение N продукти, които са в основата на повечето съвременни нетбуци. За сравнение Atom N450 и N455 работят на 1,66 GHz. Чипът трябва да раздвижи пазара на Meego OS на Intel и на AppUp приложенията.
Asus използва новия Atom N435 в своя последен модел Eee PC X101, чиято цена започва с $199. Нетбукът беше показан на изложението в Тайван.Други нетбуци, базирани на този чип и с Meego OS са: Acer Aspire One Happy 2, Samsung  N100 и Lenovo IdeaPad S100. Те всичките също бяха показани на изложението в Тайпе. 

Новият чип може да възобнови интереса към нетбуците, които са по-малки и по-слаби в сравнение с лаптопите и се използват предимно за текстово редактиране и Интернет сърфиране. След феноменалния им успех през 2008 година, през последната година интересът към нетбуците спадна драстично, а допълнителен фактор в това има и развиващия се пазар на таблетите. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X