Компютърен Хардуер

Intel обяви дълго чаканата процесорна платформа за таблети

Computer World

Корпорацията Intel обяви процесорната платформа от следващо поколение за таблети и нетбуци без вентилатор Intel Atom (с кодовото наименование Oak Trail). Характеристиките на тази платформа включват интегрирана графика и контролер за паметта, вграден директно в процесорната пластина, с по-ниско TDP за по-тънки устройства и за такива без вентилатор, с по-ниска консумация на енергия за по-дълъг живот на батерията, и значително по-малък размер за по-малки и по-компактни системни конфигурации.

Процесорът Intel Atom Z670 е базиран микроархитектурата с ниско потребление на енергия и е произведен по 45-нанометровата High-k Metal Gate технология. Архитектурата ще позволи избор на операционна система, сред които Windows, Android, и MeeGo.

Устройства, базирани на Oak Trail ще започнат да се появяват от май и през цялата 2011 година. Над 35 иновативни дизайни на таблети и хибридни устройства от компании, сред които Evolve III, Fujitsu Limited, Lenovo, Motion Computing, Razer, и Viliv ще бъдат предложени на потребителите.

Новият процесор Intel Atom Z670, част от платформата Oak Trail, предоставя подобрено видео възпроизвеждане, бързо сърфиране в интернет и по-дълъг живот на батерията, без компромис с производителността, твърдят от Intel. Oak Trail платформата поддържа 1080p видео декодиране, HDMI интерфейс и Adobe Flash, който позволява богато съдържание и Flash-базирани игри.

Платформата също помага за предоставянето на по-малки, по-тънки и по-ефективни устройства, чрез поставяне на интегрираната графика и контролера на паметта директно върху процесорната пластина. Процесорът е 60% по-малък от предишните поколения с lower-power дизайн за устройства без вентилатори, както и с издръжливост на батерията достигаща цял ден. Допълнителни характеристики включват Intel Enhanced Deeper Sleep, който спестява повече енергия в периоди на бездействие, както и оптимизирана Intel SpeedStep технология. Интегрираният механизъм за HD декодиране позволява плавно 1080p HD видео възпроизвеждане за част от потреблението на енергия.

Intel Atom Z670 процесорите са идват с Intel SM35 Express чипсет, който поддържа USB 2.0 интерфейс и Intel High-Definition Audio.
В допълнение към Intel Atom Z670, Intel предлага Intel Atom Z650 за embedded устройства със 7-годишен жизнен цикъл, поддържащ операционните системи Windows и MeeGo. 
Подходяща също за устройства с малък форм-фактор и за преносими embedded продукти, платформата е подходящо решение за редица таблети за приложение в търговията на дребно, медицината и индустрията.

На Intel Developer Forum в Пекин, компанията ще покаже първи подробности за своята 32nm Intel Atom платформа от следващо поколение, с кодово име Cedar Trail. Това решение ще помогне за появата на нова вълна от безвентилаторни продукти, безшумни нетбуци и базови настолни компютри, както и PC-та от типа “всичко-в едно” (all-in-one).
Платформата Cedar Trail ще има подобрения в графичните възможности, включително поддръжка на Blu-ray 2.0, разширено FullHD 1080p възпроизвеждане, както и поддръжка на HDMI и DisplayPort интерфейси. Новите характеристики ще включват Intel Wireless Music, Intel Wireless Display, PC Synch и Fast Boot.
Intel в момента изпраща мостри от Cedar Trail на всички основни производители на оригинално оборудване (OEM и ODM). Потребителите могат да очакват новото поколение на иновативните мобилни и настолни продукти, базирани на платформата Cedar Trail през втората половина на 2011 година.

Новата платформа се състои от:

- Процесор Intel Atom Z670 за таблети и нетбуци без вентилатор: Нов процесор Intel Atom с ниска мощност и интегрирана графика вградена в CPU.
- Чипсет Intel SM35 Express: Чипсет с ниско потребление на енергия.
- Интеграцията и 45-нанометровият производствен процес позволяват значително по-малък общ размер на пакета, подобрена производителност и по-ниско потребление на енергия.

Характеристиките на процесора Intel Atom Z670:

- Процесор с малък форм-фактор: Micro-Flip чип пакетът е с 60% по-малък (13,8mm x13,8mm) от този на предишното поколение процесори за нетбуци (22mm x 22 mm). В него не се използват олово и халогени.
- Нисък Thermal Design Power (TDP): Ниският TDP от 3W позволява по-тънки, компактни и мобилни нетбуци без вентилатор чрез намаляване на изискванията за охлаждане.
- Подобрена Intel Deeper Sleep (C4/C4E/C6): Спестява енергия чрез превръщане на данните в кеша в системна памет по време на периоди на пасивност за намаляване потреблението на енергия като позволява удължаване живота на батерията.
- Подобрена Intel SpeedStep технология: Множество операционни точки на волтажа и честотата осигуряват оптимална производителност при най-ниско потребление на енергия, позволявайки по-добра съпоставимост на производителността според изискванията на приложението.
- Интегрирана графика и контролер на паметта: Интегрираната графика на Intel Graphics Media Accelerator 600, комбинирана с интегриран контролер на паметта осигурява подобрена производителност и реакция на системата.
- HD Playback: интегриран хардуерен декодер, който позволява гладко HD (до 1080p) възпроизвеждане на видео и стрийминг само с част от консумираната енергия.
- Подобрени Data Prefetcher и Register Access Manager: Предвижда данни, от които процесорът вероятно ще има нужда и съхранява информацията в L2 кеш, което в резултат подобрява производителността след като не е необходимо процесорът да чака толкова за данни.

Характеристиките на чипсета Intel SM35 Express:
 
- Чипсет пакети с малък форм-фактор: единичният пакет без съдържание на олово и халогени с размери 14x14mm е с 30% по-малък от този на предишното поколение чипсети за нетбуци (17x17mm).
- Serial ATA (SATA): високоскоростен интерфейс за съхранение поддържа по-високи трансферни нива за подобрен достъп до данни.
- Universal Serial Bus (USB): високоскоростен USB 2.0 осигурява по-голямо подобрение на производителността със скорост на данните с до 480 Mbps и с до 4 USB 2.0 порта.
- Intel High Definition Audio: интегрирана аудио поддръжка позволява висококачествен звук за домашното кино и  предоставя усъвършенствани характеристики като множество аудио канали и предефиниране на задачите 
- Медиен интерфейс с висока резолюция (HDMI): Подържа HDMI 1.3a с до 1080p и защита на съдържанието с висока резолюция (HDCP 1.3).
- Secured Digital Input/Output: SDIO 2.0 и eMMC 4.3 поддръжка за ниско потребление на енергия, оптимизирани компоненти за мобилност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X