Компютърен Хардуер

Печатните услуги в обалака са в основата на новите решения на НР

Computer World

През следващите 3 години броят на смартфоните по света ще нарасне 3 пъти, а 85% от хората с такива устройства биха желали да печата от тях. Освен това до 2020 г. 33% от цялата дигитална информация ще бъде в облака или ще минава през него. Това озанчава, че компаниите ще започнат да принтират именно през тази нова компютърна платформа. Във връзка с тези прогнози, от компанията НР обявиха на конференция в Истанбул, Турция, (22-24 септември), серия хардуерни решения за различни сегменти, както и приложения, с които да се извършват по-надеждни, ефективни и лесно управляеми печатните услуги в облака или през мобилни устройства.
Рон Кауфлин, старши вицепрезидент стратегии и маркетинг за LaseJet и Enterpri Solution Group в HPПриложения за печат в облака и от мобилни устройства


Повечето нови печатни продутки на компанията работят със софтуерните системи HP ePrint и iPrint App. Първото приложение дава възможност за печатане в облака, а чрез второто могат да се принтират снимки, които са съхранявани на iPhone или iPad с използването на HP принтер, който е свързан с Wi-Fi мрежа. HP ePrint позволява изпращането на желаните за отпечатване файлове от мобилните устройства до печатните решения, които имат собствени имейл адреси.

По думите на Рон Кауфлин, старши вицепрезидент стратегии и маркетинг за LaseJet и Enterpri Solution Group в HP, за използването на iPrint App не е нужно да се смъкват драйвери.


Иновативни приложения за унифицирано управление на новите решения


Новите устройства на HP от корпоративния сегмент са снабден с платформата за разработчици Open Extensibility Platform (OXP) 1.6 и фърмуера FutureSmart. „Двете иновации FutureSmart и OXP идват, за да опростят управлението на печата, както и да удължат живота на мултифункционалните устройства в корпоративната среда - каза Рон Кауфлин. - FutureSmart е начин да се въведе съвместим фърмуер във всчиките тези устройства, така че чрез тях могат да използват мрежовите възможности и приложения, а OXP е пакет за разработчици, който позволява да започне да се правят приложения за тези устройства за печат".


По думите на Джон Томеско, вицепрезидент развитие на корпоративни пазари за управляеми корпоративни решения в HP, с OXP могат да се създават приложения и те могат да работят на всякакъв тип устройства, като е нужно да се направи ъпгрейд на фърмуера (процесът важи за всички устройства, произведени след 2005 година). Приложенията, базирани на новата платформа OXP 1.6, ще позволят обработката на печатните процеси да се извършва извън принтерите - в сървърите или в облака.


„Преди всяко устройство се нуждаеше от свой фърмуер- обясни Томеско. - Сега, с OXP 1.6, се позволява на потребителите да обновяват печатните си решения от един централен сървър. Освен това паметта и процесорните възможности на сървъра позволяват мощните приложения да работят на по-стари устройства. В допълнение платформата дава възможност за достъпност на едни и същи опции на всички OXP устройства."


Първите два продукта, които се предлагат с OXP 1.6 са мултифункционалното устройство HP Color LaserJet Enterprise CM4540 и принтера Color LaserJet Enterprise CP5520.

HP LaserJet Pro CM 1415 Color MFP и HP OfficeJet Pro 8500 eAiO пък са първите бизнес принтери на компанията, които могат да печатат от уеб и мобилни устройства.


Атрактивните предложения в потребителския сегмент


В потребителския сегмент от компанията обявиха две особено интересни печатни решения, като първото е мултифункционалното устройство ENVY 100 AiO. Според информация от HP, това е първото в света решение от подобен тип, в чийто корпус не се съдържа PVC. Освен това HP ENVY 100 AiO идва с много тънък форм-фактор (427x336,5x102 мм), което позволява бъде поставено върху системата за домашно видео например. МФУ-то поддържа новите технологии еPrint и iPrint App, а тавата, която дискретно се прибира в корпуса е с вместимост 50 листа, което според HP е достатъчно за нуждите на дома. Устройството принтира на обикновена и фотохартия, копира и сканира (цветно и в черно-бяло). Спестява хартия с до 50%, използвайки двустранното принтиране, а оригиналната касета HP 300 съдържа до 70% рециклирарана пластмаса, твърдят от компанията. Налична са слотове за Memory Stick Duo и Secure Digital/MultimediaCard флаш карти.Печатните услуги в обалака са в основата на новите решения на НР

© Computer World, Computerworld.bg

ENVY 100 AiO се предлага с 8,9 см широк сензорен екран, принтира с до 27 страници в минута чернобяло (до 22 стр. в минута цветно), а копирането се извършва при същите параметри. Максималната му резолюция при сканиране е 1200х1200 dpi. Според информация от HP, цената му е 249 евро, а у нас то може да се очаква през 2011 година.Другият интересен продут от потребителския сегмент е HP Photosmart eStation AiO. Това е първото мултифункционално устройство, което поддържа фуннкционалност за пълноценно уеб браузване с портативен 7-инчов (17,8 см) сензорен екран. Интересно е да се отбележи, че този сензорен екран реално представлява Android-базиран таблет, който играе ролята на пулт за управление. Чрез това портативно PC устройство могат да се преглеждат снимки и видео, както и да се слуша музика.Печатните услуги в обалака са в основата на новите решения на НР

© Computer World, Computerworld.bg

Както и ENVY 100 AiO HP Photosmart eStation AiO поддържа новите технологии еPrint и Print App. Ако таблетът не е свързан с HP Photosmart eStation AiO, то печатното устройство може да печата, сканира и копира, благодарение на допълнителните бутони, които са разположените на корпуса му. Цената му е 399 евро, като засега то ще се предлага в Западна Европа и САЩ.


За бизнес потребителите


По време събитието в Истанбул от НР обявиха четири нови HP LaserJet печатни устройства за SMB сегмента. Това са: цветното МФУ HP LaserJet Pro CM 1415fnw, мултифункционалното устройство HP LaserJet Pro m1536dnf, както и цветните принтер HP LaserJet Pro CP 1025nw и HP LaserJet Pro CP 1525nw.

Освен това от компанията анонсираха и два нови HP LaserJet принтера за управляеми среди: HP Color LaserJet Enterprise CM 4540 МФУ и HP Color LaserJet Enterprise CP 5520 (и двата поддържат HP FutureSmart фърмуер и HP OXP 1.6 платформата).


За бизнес потребителите от технологичния гигант обявиха два нови скенера: HP Scanjet Pro 3000 sheet-feed и HP Scanjet 7500 Enterprise Flatable. Вторият модел поддържа също HP FutureSmart фърмуера и HP OXP 1.6 платформата за разработчици.


Нови модели и при широкоформатни решения


От HP представиха и няколко нови модела при решенията за широкоформатен печат: HP Designjet T7100, HP Designjet Z6200 и HP Designjet T2300 eMFP. Последният позволява на потребителите лесно да сканират документи и да ги качват в интернет и да печатат навсякъде, където е нужно – от срещи на екипът, който работи по проекта в централния офис до представяния на клиенти и дори до мястото на строежа. HP Designjet T2300 eMFP е създаден, за да улесни работата на средни и големи фирми, в областта на архитектурата, инженерните решения и строителството.


Машината има две едновременно заредени рула с материал и функции за копиране и сканиране, които могат да работят едновременно. HP Designjet T2300 eMFP е и първото в индустрията web-ready широкоформатно мултифункционално устройство, което е на цена под 8 хил. евро.


Новите продукти от този сегмнет идват с приложението ePrint&Share, което включва плъгини за Autocad, възможност за реален прегледа на изображение преди разпечатване, принтиране на PDF файлове, възможност за съхраняване в облака, споделяне, принтиране и сканиране в облака. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X