Компютърен Хардуер

Panasonic обяви 3D видеокамери за масовия потребител - TM750 и TM650

Владимир Владков

Panasonic представи първите си два модела потребителски видеокамери, които дават възможност за записване на видео в 3D.
Видеокамерите изглеждат като стандартните модели, носени с една ръка.


Те могат да записват обикновено двумерно видео и снимки. Ако се добави адаптер с конвертиращи лещи, те могат да записват и в 3D. Адаптерът разполага с две малки лещи, всяка от които заснема леко изместена картина на сниманата сцена. Изображенията за дясното и за лявото око се записва едно до друго и са достатъчни за създаване на видеоизображение, създаващо илюзия за дълбочина.

Методът за запис „едно-до-друго", използван от Panasonic, води до известна загуба на качество. В 2D режим камерата записва изображение в пълна HD резолюция (1920 на 1080 точки), а в 3D режим всяко изображение заема половината от кадъра. Така резолюцията спада до 960 на 1080 пиксела.
Видеото, записано на камерата, може да се гледа на 3D телевизор, свързан към нея с HDMI кабел. Освен това то може да бъде прехвърлено върху 3D Blu-ray Disc чрез SD картата памет в камерата и съвместима Blu-ray Disc записвачка.
Адаптерът за обектива ще бъде достъпен като опция в Япония, но на останалите пазари камерата ще се продава в пакет с него. Panasonic предлага два модела за местния пазар - TM750 с капацитет за съхранение 96GB и TM650 с 64GB карта. Извън Япония ще се предлага само модел, аналогичен на TM750.
В Япония устройствата ще се продава от 20 август, а на другите пазари - от октомври. Panasonic заяви, че моделът TM750 ще струва ¥160 000 ($1820), а 3D адаптерът за обектива - ¥38 000 ($430). Пакетът за чужбина ще е по-евтин. В САЩ например камерата и адаптерът ще струват около $1400.
Пускането на двете видеокамери превръща Panasonic в първия голям производител на цифрови камери, който предлага 3D модел за масовия клиент.
ВИДЕО от представянето тук

По-рано тази година Panasonic представи професионална 3D видеокамера. AG-3DA1 прилича на някои от сегашните полупрофесионални модели на Panasonic със закръглен двоен обектив на мястото на стандартния единичен. Той записва видео в пълна HD резолюция върху SD карти памет и може да купи само по поръчка срещу $21 000.
Panasonic и другите големи производители на битова електроника насърчават през последните месеци 3D телевизията, като първото професионално 3D съдържание започва да се появява на дискове Blu-ray Disc и през някои телевизионни мрежи.
IDG News Service, Токио
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X