Компютърен Хардуер

CES 2010: Sony „разкри“ доста изненади в новите си модели Cyber-shot

Владимир Владков

Редица иновативни функции и подобрения в новата серия фотоапарати Cyber-shot разкри Sony на започналото изложение CES 2010. Sony стана първата компания, която предлага устройства с вградена технология TransferJet, която осигурява безжично прехвърляне на съдържание между камери, лаптопи и други устройства.
Новите Cyber-shot модели на компанията, които (най-сетне) предлагат поддръжка на карти SD и SDHC, като обявените на изложението модели разполагат с хибридни слотове, които разпознават както SD/SDHC, така и частния формат на Sony Memory Stick.
Сред останалите забележителни функции са HD видеозаснемане във формат AVCHD, подобрен панорамен режим Sweep Panorama, режим на високодинамичен обхват, както и функция за етикиране на снимките с географско местоположение.

Безжично споделяне TransferJet
Cyber-shot DSC-HX5V и Cyber-shot DSC-TX7 са първите фотоапарати, поддържащи TransferJet. TransferJet е технология, базирана на близко местоположение на уредите, която предлага прехвърляне на снимки, видео и други файлове между устройства, съвместими с технологията, като за целта е достатъчно да държите уредите на разстояние около 1 инч един от друг.
От подобна дистанция технологията създава автоматична връзка между уредите и ви позволява бързо да прехвърляте файлове. TransferJet поддържа P2P файлово споделяне със скорост около 375 Mb в секунда. За разлика от по-бавната Bluetooth, няма нужда от „чифтосване" на устройствата, което пък намалява степента на сигурност.
Въпреки че технологията е разработена от Sony, тя е само един от членовете на консорциума TransferJet Consortium, като в групата са още фирми като Canon, Casio, Kodak, Nikon, Olympus, Panasonic и Samsung.
Съвместимите с TransferJet карти памет Memory Stick, които ще са достъпни от януари, ще се продават отделно за около $100.

 

Sony Cyber-shot DSC-HX5V: Мегаприближение в джобен размер


Една от новите TransferJet камери е оборудвана и с GPS за георефериране на снимките. Освен това има и вътрешен компас за регистриране на посоката на всяко заснемане. Допълнително GPS функцията автоматично обновява часовника на камерата, когато преминаване от една часова зона в друга.
GPS съвместимият Cyber-shot HX5V има обектив с 10-кратно оптично приближаване (25 до 250 мм) и 3-инчов LCD екран. Камерата разполага с оптимизирания за ниска осветеност CMOS сензор на компанията Exmor-R, G лещи и процесор за обработка на изображения Bionz. Тя може да заснема HD видео с резолюция 1980 на 1080 точки във формат AVCHD, да записва със скорост 17 Mbps и 60 презредови кадри в секунда (60i).
Освен това 10-мегапикселовият модел Cyber-shot HX5V е един от двата фотоапарата на Sony с преработен режим Intelligent Sweep Panorama, който според компанията подобрява с едно докосване функцията Sweep Panorama, вградена в моделите от 2009 г. Сега функцията засича движещи се обекти в рамките на кадъра и автоматично настройва скоростта на заснемане, което води до по-гладки панорамни изображения.
Новост в HX5V е и вграденият режим за високодинамичен обхват (HDR), при който могат да се правят бързи поредици от снимки с различна настройка за експозицията и последващо наслагване за създаване на снимка с много добър динамичен обхват.
Освен това Sony е вкарала в камерите „Optical SteadyShot с Active Mode" за стабилизиране на изображението, което предлага компенсиране при по-бързи движения на заснеманите обекти в сравнение с възможностите на миналогодишните модели.
DSC-HX5V ще се появи на пазара през март на ориентировъчна цена за САЩ около $350.

 

Sony Cyber-shot DSC-TX7: Тънка камера със сензорен контрол


Другата камера с вградена TransferJet е „модерната" DSC-TX7, която е с дебелина само 1 инч и предлага сензорен контрол чрез своя 3,5-инчов LCD екран.
10-мегапикселовата TX7 не предлага подобрено оптично приближаване, оптично стабилизиране или георефериране на снимките като HX5V, но останалите й функции са сходни.
Обективът с 4x оптично приближаване постига 25 до 100 мм, камерата осигурява същото видеозаснемане в AVCHD формат, режим Intelligent Sweep Panorama и HDR възможности.
Cyber-shot DSC-TX7 ще се предлага в син, червен и сребрист корпус от февруари за около $400.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X