Компютърен Хардуер

WLAN пазарът показва признаци на възстановяване, твърдят от Dell'Oro

Владимир Владков

Безжичната LAN индустрия почти възстанови състоянието си отпреди рецесията през третото тримесечие на годината и изглежда ще постигне рекордни приходи през текущото тримесечие, показва доклад на анализаторската компания Dell'Oro Group.
Световните постъпления от безжично LAN оборудване, без да се броят клиентските устройства, са достигнали $1,1 млрд. през третата четвърт на 2009 г. Това е с около 12% повече от второто тримесечие (20 на сто ръст само за корпоративните продукти), и почти достига реализираните през Q3 2008 продажби от 1,14 млрд., обяснява анализаторът Лорен Шалински.
WLAN бизнесът бе „ударен" по-слабо от рецесията, но продажбите все пак спаднаха през първите две тримесечия на тази година, каза Шалински. Преди да се развихри кризата, постъпленията достигнаха рекордни стойности през последните 3 месеца на миналата година, отчасти заради проекти, които са били започнати преди икономиката да се срине. Сега индустрията е на път да счупи и този рекорд, казва още анализаторът.
Финансовите стимули на щатското правителство за възстановяване на икономиката изглежда също са помогнали за съживяването, смята Шалински. Производителите са цитирали тези фондове като един от двигателите за повечето сделки, като в най-голяма степен от това са се възползвали правителствения, здравни и образователния сектор.
За добрите резултати е допринесъл и ръстът на продуктите 802.11n, твърдят още от Dell'Oro. Стандартът 11n, който вдигна скоростта във WLAN мрежите и техния обхват спрямо предишните спецификации 11a, 11b и 11g, бе одобрен чак през септември 2009. Но продуктите, базирани на проектостандарта, представляват над 20% от продадените WLAN устройства в началото на годината и над 30 на сто сега, допълва Шалински. Някои предприятия задържаха купуването докато не бъде финализиран стандартизиращия процес.
Независимо че цените спаднаха след одобрението на стандарта, 11n устройствата добавят „малка премия" за производителите спрямо по-старите продукти, което им е помогнало да увеличат приходите си, допълва той.
Cisco остава доминиращ играч през третото тримесечие с около 30% от общите приходи. Най-близкият му конкурент Netgear държи под 10 на сто от пазара, казват още от Dell'Oro.
IDG News Service, Сан Франциско
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X