Компютърен Хардуер

До 2011г. 80% от системите за съхранение ще бъдат свързани в SAN

Computer World

В момента близо 70% от системите за съхранение на данни по света са свързани в SAN архитектури, а до 2011 г. този процент ще бъде близо 80. От друга страна делът на DAS спада, и за вбъдеще ще продължава да намалява, за сметка на увеличението на NAS платформи. Това каза Александър Марков, мениджър „Бизнес критични сървъри и системи за съхранение на информацията" в HP, цитирайки данни на IDC, по време на семинар, организиран от технологичния гигант у нас. Според изнесени данни на анализаторската компания, при SAN архитектурата доминиращата технология за свързване е Fibre Channel и тази тенденция се очаква да се запази и занапред, а през 2011 година се очаква 60% нарастване на iSCSI стандарта.

Александър Марков, мениджър „Бизнес
критични сървъри и системи за съхранение
на информацията" в HP
По време на семинара, който се проведе под мотото „НР бизнес критични сървъри и системи за съхранение на данни", специалисти от технологичния гингат представиха и демонстрираха някои от най-новите решения на компанията в областта на съхранението на данни. „Информацията по света се удвоява на всеки 18 месеца - каза още Марков.- За 2009 година Snapfish обменът (уеб-базирано споделяне на снимки и печатни услуги) ще достигне близо 15 PB."
Едно от най-новите сторидж решения на HP, които бяха сред презентираните, е сървърът HP ProLiant DL785 G6. Обявената през Q3 2009 г. система идва с 6-ядрени процесори AMD Opteron и високо енергоефективно захранване Pandemonium plus. HP ProLiant DL785 G6 поддържа HP Smart SAS expander модул, който позволява управлението на 16 твърди диска в един масив. Системата за съхранение предллага механизъм за мониторинг на енергията, до 8 TB общ капацитет (с 500 GB SAS HDD), 64 DDR2 DIMM слота и 512 GB максимална оперативна памет.
HP BladeSystem Matrix платформата за съхранение е обявена през април тази година. Тя създава интегриран пул от ресурси, които работят върху виртуална и физическа среда. Идеята е да елиминират ИТ „островите", в които се разделени отделите за управление на сървърите, мрежите, виртуалните машини и др. Виртуализираната LAN и SAN свързаност е една от основните характеристики на HP BladeSystem Matrix. Освен това към платформата е включено EVA SAN, възможност за добавяне на Integrity и ProLiant блейд сървъри, софтуер за планиране на капацитета и др. Според експерти от НР в рамките на 108 минути подготовка, инсталиране и конфигуриране BladeSystem Matrix е готова за работа .
По време на събитието бе представена и демонстрирана последната версия на софтуера за сторидж системи HP LeftHand Р4000 Virtual SAN. Той предлага клъстериране на сториджи (мащабируемост по отношение на изпълнение и капацитет), RAID мрежи, iSCSI свързаности, Thin provisioning технология (по-ефективно използване на капацитета) и надежден бекъп (възможност за локално и отдалечено копиране).
В представения през май 2009 г. софтуер HP LeftHand Р4000 Virtual SAN влиза виртуалното устройство Virtual SAN Appliance (P4000 VSA). То създава клъстери за съхранение и използва ресурси, принадлежащи на физическия сървър, на който работи VMware ESX. Ако ESX разбива физическите ресурси на сървъра за виртуалните машини, то P4000 VSA превръща подсистемите за съхранение на този сървър във виртуална мрежа за съхранение. Съчетанието на ESX с P4000 VSA комбинира сървърната виртуализация с виртуализацията на системите за съхранение на данни, което представлява едно напълно интегрирано решение, твърдят от HP.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X