Компютърен Хардуер

Поставят SSD устройства в сървърите HP ProLiant

Computer World

Компанията Hewlett-Packard обяви намеренията си да предложи твърдотелни носители с капацитет 50 и 120 GB в качеството на един от вариантите за комплектоване на широк спектър сървъри HP ProLiant G6, както и за отделни сървъри от серията ProLiant G5.
HP ще вгражда SSD устройствата със SATA интерфейс на компанията Samsung Electronics, които ще са предназначени за поддръжка на виртуализирани среди и приложения, активно използващи I/O функции. За нормалното функциониране на виртуализираните среди е нужен значителен ресурс от памети, системи за дисково съхранение и мрежови съединения за оптимизация производителността на сървъра.
По-рано през тази година компаниите Sun Microsystems и IBM също обявиха началото на поставяне на твърдотелни дискове в своите сървърни решения.
В HP твърдотелните носители се разглеждат като „зелени" решения. В Samsung са съгласни, че подобни устройства могат значително да съкратят нивото на енергопотребление на сървърите HP ProLiant, и в зависимост от приложенията и изчислителното натоварване, те поддържат 40-50 пъти по-голяма производителност спрямо традиционните дискове.
В HP ProLiant, както подчертават от Samsung, нивото на енергопотребление на твърдотелните устройства е около 1,9 W при запис и 1,5 W при четене. Това означава, че подобни показатели са пет пъти по-ниски, от тези при използване на традиционни HDD от корпоративно ниво. В режим на изчакване SSD-тата използват 0,1 W.
Освен това, с използването на твърдотелни носители ще се позволи освобождаването и пространство в помещенията на центровете за данни, смятат от Hewlett-Packard. Според тях, в зависимост от приложенията, едно SSD устройство може да замени в сървърния масив от 4 до 40 твърди диска със SAS интерфейс, предлагащи 15 хиляди оборота в минута скорост на въртене на плочите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X