Компютърен Хардуер

Sony Party-shot прави снимки вместо вас

Владимир Владков

Автоматично фокусиране, автоматична светкавица, избор на сцена, засичане на усмивка... модерните камери като тази на Sony автоматизират много неща, но все пак има нужда от човек, който да снима, нали?
Вече не. Sony разработи база за камери, която се върти на 360 градуса - настрани и нагоре-надолу, следвайки движението на хората в стаята и в точния момент правят снимка. Куполовидното устройство има моторчета, но проследяването се извършва от камерата.
Party-shot работи с чифт батерии AA формат и е съвместима с два нови цифрови фотоапарата, които Sony ще продава от септември.
Софтуерът за лицево разпознаване в камерите проследява лицата и насочва Party-shot. Камерата наблюдава изображението и сканира за лица, а когато ги открие, изпраща инструкции на базата, така че да продължи да следи някое, което може да излезе от кадър. След това камерата приближава образа, фокусира се и решава кога да направи снимката.
При демонстрацията в четвъртък, 6 август, фотоапаратът показа смесени резултати. Собствениците вероятно няма да искат да запазят всички снимки, но по време на кратката демонстрация някои си заслужаваха да се запишат. Това не е толкова зле, като се има предвид, че не се полагат никакви усилия за правенето им.
Party-shot ще се продава в Япония от 4 септември и ще струва почти 14,910 йени, или около $157, като е съвместима с два нови фотоапарата Cyber-shot.
TX1 е стилен и тънък модел с дебелина само 14 мм, който има 4X оптично приближение и 3-инчов сензорен екран. Той може да се ползва за разглеждане на галерията с фотографии и контролиране на основните функции на апарата. Втората камера Cyber-shot WX1 има стандартен 2,7-инчов дисплей и 5X оптично приближение.
И двата модела използват 10-мегапикселовия сензор "Exmor R" на Sony, който има по-добра чувствителност от предишните сензори, така че той работи по-добре при по-слабо осветление. При демонстрация бе направена снимка при много слаба светлина, но тя все пак изглежда OK. С новия сензор апаратите могат да направят серия от 10 снимки в секунда, така че да се подбере най-добрата. Апаратите разполагат с функцията "Sweep Panorama", която позволява суперширокоъгълни панорамни фотографии. Камерите могат да направят до 100 снимки, докато потребителят се завърта от едната страна на панорамата до другата, а след това автоматично си свързва и резултатът е интересна широкоъгълна снимка.
TX1 ще бъде пусната на 4 септември в Япония и в САЩ за $380. WX1 ще се появи в САЩ през октомври и ще струва около $350.
Мартин Уилямс, IDG News Service, Токио

ВИДЕО ТУК

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X