Компютърен Хардуер

Panasonic представя HD камери по 227 грама

Владимир Владков

Panasonic пусна на пазара две нови записващи видеокамери - HDC-SD10 и HDC-TM10, всяка от които тежи по-малко от 227 грама. Това ги прави най-леките устройства от този вид (AVCHD формат full HD) в света. Събрани в компактни корпуси, снабдени с функции за висококачествено заснемане те осигуряват възможно най-добрите характеристики на картината и най-високото ниво на разделителна способност на кадрите (1920х1080). Динамичното 16-кратно приближаване на заснемания обект е подпомогнат от функцията Advanced O.I.S. (оптичен стабилизатор на образа). Функцията намалява до минимум ефекта от треперенето на ръката, което често разваля образа, обясняват от компанията. Такова треперене и произтичащата от него нестабилност обикновено се получават, когато операторът е в движение, най-вече когато ходи, но в този случай то се намалява допълнително от новия режим Active, който осигурява отлична картина дори при подвижно заснемане.
HDC-SD10 и HDC-TM10 имат и функция iA (интелигентен автоматичен режим), която автоматично регулира характеристиките до достигане на най-подходящия режим „Scene" в съответствие с условията на средата на заснемане. Функцията iA има и приложения като Face Detection (Улавяне на лице), което донаглася експонирането така, че лицата на заснеманите хора да бъдат хванати идеално; интелигентен контрол на контраста, което пома

га за фиксиране на подходящия контраст на кадрите и интелигентен избор на сцената, което автоматично избира подходящата гледка за постигане на оптимален резултат. И двете камери са снабдени и с AF/AE Tracking (засичане на автофокуса/автоматичното експониране) - функция, която автоматично улавя движещия се обект и автоматично се фокусира върху него. За разлика от обичайните автоматични настройки функцията AF/AE Tracking запазва фокуса и експонацията дори ако обектът на заснемане се движи или се обърне на една страна.

HDC-TM10 записва full-HD картина върху вградената памет или върху добавената карта с памет от типа SDHC/SD (която се закупува и поставя по желание). Ако вградената памет е пълна, камерата автоматично превключва към картата SDHC/SD и записът на видео продължава. Допълването на 8GB вградена памет на TM10 с 32 GB SDHC карта памет, увеличава капацитета на съхранение до 40 GB. Записаните на двете отделни памети видео файлове могат да бъдат сливани още на самата  камера след приключването на заснемането и да бъдат запазвани върху добавената памет от типа SDHC/SD.
За улесняване на оперирането с камерата и двата модела имат активни екрани, които позволяват на потребителя да определя желаните функции и настройки само като натиска съответните икони, разположени върху LCD дисплея. Необходимото за активиране време от 1,9 секунди дава възможност за високоскоростна реакция, когато неочаквано се появи ситуация, която трябва да бъде заснета. В комбинация с режима Quick Start (Бърз старт) камерата е готова за запис само 0,6 секунди след отваряне на LCD дисплея.
Сред останалите интересни функции са:
  • High Speed Burst Shooting - за високоскоростно внезапно заснемане, като камерата може да заснеме и подреди 50 последователни стоп-кадъра в секунда с качество 0,9 мегапиксела. Това означава, че използващият камерата може да заснеме 180 последователни кадъра (за около 3,6 секунди) без да спира, след това да запази най-добрите изображения и да изтрие ненужните.
  • режимът Auto Power LCD (автоматична мощност на LCD) автоматично настройва яркостта на LCD дисплея, отразявайки условията на околната среда. В по-тъмни затворени помещения режимът намалява яркостта на LCD екрана до близо 1/3 от нормалното ниво. В по-осветена външна среда LCD дисплеят е два пъти по-ярък от обичайното и така картината на него се вижда по-лесно. Двата камкордера са екипирани също и с осветление за заснемане на видео и със светкавица при снимки в слабо осветени места.
  • Функцията Highlight Playback (преглед на най-важните моменти) е предназначена за потребители, които искат възможно най-бързо да прегледат току-що заснетите кадри. При активиране на функцията тя засича увеличението (приближаването) на заснетите обекти, промяната в сцената, ръст или спад на нивото на звука, както и лицата в записаните кадри, като „най-важните моменти" ("highlights"), а след това автоматично показва регистрираните най-важни сцени.
Редактиращият софтуер, необходим за копирането на записи от камерата върху персонален компютър, на Blu-Ray DISC или DVD, е включен в пакета. Новата версия на програмата HD Writer AE 1.5 е снабдена с Smart Wizard, който се стартира моментално щом засече, че камкордерът е свързан с компютъра. Дори неопитните с компютрите потребители могат лесно да копират заснетия видеоматериал като следват инструкциите на „вълшебника".
И HDC-SD10, и HDC-TM10 са съвместими функцията Link на телевизорите Panasonic VIERA за допълнително улеснение и удобство. Системите работят безпроблемно с функции като VIERA Image Viewer, която позволява на потребителя да пуска заснетите видеоматериали на голям екран само чрез вкарване на пълна с файлове SDHC/SD карта съответния слот на телевизора Panasonic VIERA.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X