ERP/BI/CRM

Спад на пазара на бизнес софтуер в България през 2019 г.

Александър Главчев

Родните организации с бизнес модел фокусиран върху ERP, CRM и BI системи и услуги са отчели спад на приходите си през 2019 г., като ситуацията се наблюдава за пръв път от осем години насам. Това съобщи анализаторска компания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. Данните са от 4-тото годишно независимо изследване "Business analytics: 30 ERP, CRM and BI key integrators Bulgaria: basic KPI; SAP, Microsoft, ISV ecosystems".

На фона на очакваните мащабни инвестиции от страна на реалния бизнес, подпомогнат и от европейски програми за финансиране на конкурентоспособността на компаниите в България - едва 13 интегратори отбелязаха ръст в приходите, а останалите 17 са отчели спад, обобщават от CBN.

Допълва се, че обстановката се усложнява от ръста на цената на труда, увеличаването на общия обем на задължения и вземания, както и общия спад на заетите, отчитан за втора поредна година.

Анализаторите считат, че на този фон пандемичната 2020 г. може и да се окаже не чак толкова лоша за родните компании, внедряващи и предлагащи услуги в сферата на бизнес софтуера.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X