Предприемачество

Много фирми извън София се включват в "Иновативно предприятие на годината 2020"

Иван Гайдаров

Националният конкурс "Иновативно предприятие на годината 2020" отбелязва ръст на кандидатурите на стартъпи и от компании, регистрирани и действащи извън София и големите градове. В това издание на конкурса има представители на различни икономически сектори, като интересът към новосъздадената категория "Дигитална трансформация" за иновации за Индустрия 4.0, сектор Финтех, блокчейн технологии, иновации на работното място, е голям. За 16-а година Конкурсът търси български новостартиращи и утвърдени предприятия, които успешно са разработили и внедрили иновации в своето производство и управление, предоставяне и управление на услуги.

Освен наградата "Иновативно предприятие на годината 2020" в 8 категории, отличените фирми в конкурса получават и правото да използват марката "Високи постижения в иновациите" (Excellence in Innovation) на Фондация "Приложни изследвания и комуникации". Над 120 компании в различни икономически сектори - от новостартиращи фирми до пазарни лидери, са получили признание за успешните си иновационни проекти. Сред победителите в конкурса са "Спесима", "Принтиво", "Софтуерен университет", "Скейл Фокус", "Ултрафлекс Корпорейшън", "Интернешйнъл Пауър Съплай", "Провиотик", "Найкомс", "Ведамо".

Кандидатстването онлайн е отворено до 21 октомври 2020 г., 23:45 часа ТУК. В инициативата могат да се включат активни фирми, които имат успешно разработена и внедрена иновация през последните три години. Отворени са 8 категории като пазарно лидерство, социална или зелена иновация, дигитална трансформация.

Конкурсът цели да популяризира успешните български бизнес модели, основаващи се на иновациите и новите технологии. Кандидатите се оценяват в отделни категории по специална методология от експертна група и от жури, според въздействието на отличените иновации.

"Иновативно предприятие на годината 2020" се организира от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", АРК Консултинг и Еnterprise Europe Network - България, с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия. Инициативата е призната от Европейската комисия за добра национална практика за подкрепа на иновационното развитие. Конкурсът "Иновативно предприятие на годината 2020" се провежда под егидата на Президента на Р. България Румен Радев.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X