Предприемачество

Ръст на новите кандидати за "Иновативно предприятие на годината 2020"

Иван Гайдаров

Националният конкурс "Иновативно предприятие на годината 2020" отбелязва ръст на кандидатурите на стартъпи. За 16 година Конкурсът търси български новостартиращи и утвърдени предприятия, които успешно са разработили и внедрили иновации в своето
производство и управление, предоставяне и управление на услуги Конкурсът се провежда под егидата на Президента на Р. България
Румен Радев.

"Традиционни лидери във водещи сектори са подали кандидатури в конкурса, но новостартиралите и развиващи се предприятия създават здравословна и активна конкуренция. И тази година журито ни от експерти, предприемачи, изследователи ще бъде затруднено в решенията си. Щастливи сме да отбележим, че иновационните компании
откриват и нови възможности, наравно с предизвикателствата през тази извънредна година", казва Даниела Чонкова, ръководител на програма "Иновации и подкрепа за бизнеса" на Фондация "Приложни изследвания и комуникации", организатор на конкурса.

В журито влизат представители на институции и финансиращи организации, водещи български университети, клъстери, БЕСКО.

Освен наградата "Иновативно предприятие на годината 2020" в 8 категории, отличените фирми в конкурса получават и правото да използват марката "Високи постижения в иновациите" (Excellence in Innovation) на Фондация "Приложни изследвания иExcellence in Innovation) на Фондация "Приложни изследвания и комуникации".

Над 120 компании в различни икономически сектори - от новостартиращи
фирми до пазарни лидери, са получили признание за успешните си иновационни проекти. Сред победителите в конкурса са "Спесима", "Принтиво", "Софтуерен университет", "Скейл Фокус", "Ултрафлекс Корпорейшън", "Интернешйнъл Пауър Съплай", "Провиотик", "Найкомс", "Ведамо".

Кандидатстването онлайн е отворено до 21 октомври 2020 г., 23:45 часа ТУК. https://innovation.bg/. В инициативата могат да се включат активни фирми, които имат успешно разработена и внедрена иновация през последните три години. Отворени са 8 категории като пазарно лидерство, социална или зелена иновация, дигитална трансформация.

Конкурсът цели да популяризира успешните български бизнес модели, основаващи се на иновациите и новите технологии. Кандидатите се оценяват в отделни категории по специална методология от експертна група и от жури, според въздействието на отличените иновации.

Конкурсът се организира от Фондация "Приложни изследвания и комуникации", АРК Консултинг и Еnterprise Europe Network - България , с подкрепата на Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" на Европейската комисия.
Инициативата е призната от Европейската комисия за добра национална практика за подкрепа на иновационното развитие.

Медийни партньори: Радио София, сп. Икономика , Economic.bg, ComputerWorld, Kaldata.com, списание "Българска наука", Nauka.bg и Uspelite.bg, Industryinfo.bg.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X